O combinaţie a două medicamente antivirale generice ieftine poate vindeca hepatita C, susţin autorii unui studiu realizat în Iran

O combinaţie a două medicamente antivirale generice ieftine poate vindeca hepatita C, susţin autorii unui studiu realizat în Iran

O tabletă care conţine o combinaţie a medicamentelor antivirale generice cu acţiune directă sofosbuvir şi daclatasvir oferă rate foarte mari (de 95%, în medie) de răspuns viral susţinut la pacienţii cu hepatită C, conform rezultatelor unui studiu clinic realizat  de cercetători britanici în Iran, unde tratamentul este disponibil de trei ani.

"Hepatita C poate fi vindecată folosind medicamente generice simple, care pot fi produse cu 100 dolari pentru persoană. Peste 95% dintre persoanele cu hepatită C ar putea fi vindecate în acest fel”, a declarat pentru Reuters dr. Andrew Hill, de la Institutul de Medicină Translaţională din Liverpool, Marea Britanie.

Combinaţia de sofosbuvir şi daclatasvir s-a dovedit eficienţă împotriva tuturor genotipurilor virusului hepatitei C, dar nu există o combinaţie cu doză fixă ​​de marcă, deoarece producătorii originali sunt două companii farmaceutice diferite cu interese concurente.

În Iran, combinaţia cu doză fixă ​​de sofosbuvir 400 mg şi daclatasvir 60 mg este, însă, oferită de compania Rojan Pharma din Teheran de aproximativ trei ani.

La 46 de centre din Iran, dr. Hill şi colegii săi au înscris 1.361 de pacienţi cu hepatită C, cei mai mulţi dintre ei având genotipul 1 sau 3.

Pacienţii au fost trataţi cu un comprimat administrat o dată pe zi de sofosbuvir / daclatasvir. Durata de tratament recomandată a fost de 12 săptămâni pentru pacienţii fără ciroză şi de 24 de săptămâni pentru cei cu ciroză, dar medicii au fost liberi să selecteze şi o durată de tratament de 12 săptămâni pentru pacienţii cu ciroză şi în schimb să adauge ribavirină în funcţie de greutatea pacienţilor.

Răspunsul viral susţinut la 12 săptămâni de la sfârşitul tratamentului, obiectivul principal, a fost 94,7% în general, care a inclus 95,0% din genotipul 1, 90,9% din genotipul 2, 93,5% din genotipul 3 şi 100% din genotipul 4, a raportat echipa de cercetători.

Răspunsul viral susţinut la 12 săptămâni de la sfârşitul tratamentului a fost mai mare la pacienţii fără ciroză (96,5%) sau ciroză compensată (93,9%) decât la cei cu ciroză decompensată (79,7%) şi puţin mai mare la pacienţii ce nu primiseră anterior vreun de tratament (95,0%) decât la pacienţii trataţi anterior (93,7%).

Au fost raportate evenimente adverse la 33 de pacienţi (2,4%), incluzând 32 de evenimente uşoare şi un eveniment advers grav (considerate fără legătură cu tratamentul) care au dus la întreruperea medicamentului.

Au fost 15 decese în timpul studiului, 11 dintre acestea la pacienţii cu ciroză decompensată.

"La nivel mondial în 2016, pentru fiecare persoană vindecată de hepatită virală C care utilizează antivirale, o altă persoană a fost recent infectată deci, lumea nu este pe cale să elimine hepatita C, având în vedere rata actuală de tratament. Cel puţin 5 milioane de oameni trebuie să fie vindecaţi de hepatită C în fiecare an pentru că noi să atingem obiectivul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii de a elimina boală în toată lumea până în 2030", a mai precizat dr. Hill.

Institutul de Cercetare a Bolilor Digestive din Universitatea de Ştiinţe Medicale din Teheran a finanţat studiul. Doi dintre coautorii studiului sunt angajaţi ai Rojan Pharma, iar trei sunt acţionari.

viewscnt