O substanţă care distruge celulele responsabile de glioblastom, descoperită de o echipă internaţională de cercetători

O substanţă care distruge celulele responsabile de glioblastom, descoperită de o echipă internaţională de cercetători

O echipă internaţională de cercetători, reunită de Universitatea din Leeds (Marea Britanie), a descoperit că folosirea unei substanţă chimice sintetice distruge celulele responsabile de glioblastom, o tumoră cerebrală malignă foarte agresivă, ceea ce ar putea duce la dezvoltarea unui tratament eficient, potrivit sciencedaily.com.

Rezultatele echipei au fost prezentate în publicaţia Science Translational Medicine.

Sustanţa chimică sintetică, numită KHS101, a fost folosită de echipa condusă de Heiko Wurdak, de la Universitatea din Leeds, în teste realizate în laborator pe celulele din glioblastom. În urma testelor, cercetătorii au descoperit că substanţa provoacă autodistrugerea celulelor canceroase.

Mai exact, substanţa chimică opreşte alimentarea cu energie a celulelor din glioblastom, ceea ce duce la distrugerea celulelor.

"Când am început acest studiu, credeam că KHS101 ar putea încetini dezvoltarea glioblastomului, însă am fost surprinşi să descoperim că celulele tumorale pur şi simplu se autodistrug atunci când sunt expuse la substanţă", a afirmat Heiko Wurdak.

Descoperirea reprezintă un mare pas înainte în vederea dezvoltării unui tratament eficient pentru maladie, considerată una dintre cele mai periculoase forme de cancer, cu o rată de supravieţuire de doar 5% după cinci ani de la diagnostic.

"Reprezintă un prim pas într-un proces îndelungat, dar descoperirile noastre deschid calea pentru producătorii de medicamente în vederea începerii cercetărilor pentru folosirea acestei substanţe şi sperăm ca, la un moment dat, vor ajuta la prelungirea vieţilor pacienţilor", a menţionat şeful echipei de cercetare.

Potrivit cercetătorilor, substanţa chimică distruge mitocondriile şi metabolismul din celulele tumorale, oprind în acest fel mecanismul care le asigură furnizarea de energie, ceea ce duce la autodistrugerea celulelor.

Pentru a testa dacă substanţa KHS101 poate să treacă de bariera hematoencefalică, un element cheie penru a trata tumorile din creier, cercetătorii au transferat celulele tumorale umane la şoareci.

Bariera hematoencefalică reprezintă o barieră fiziologică între sistemul sanguin şi sistemul nervos central al mamiferelor, inclusiv al omului, împiedicând foarte multe molecule să pătrundă în creier, ceea ce limitează opţiunile de tratament.

Însă substanţa KHS101 a pătruns în creier şi a limitat semnificativ dezvoltarea tumorii, cu circa 50%, la şoarecii folosiţi în laborator comparativ cu cei la care nu s-a folosit substanţa.

În plus, celulele sănătoase din creier nu au fost afectate de substanţa chimică, potrivit cercetătorilor.

Doar în Marea Britanie, circa 2.000 de persoane sunt diagnosticate cu glioblastom în fiecare an.

viewscnt