Consiliul Concurenţei a anunţat luni că a declanşat o analiză privind producţia şi comercializarea medicamentelor eliberate fără prescripţie medicală şi a suplimentelor alimentare.
Autoritatea anti-monopol din România va verifica condiţiile structurale ale pieţelor, relaţiile contractuale existente între diferiţii jucători de pe piaţă şi va analiza cadrul legislativ aplicabil.
În cazul în care vor fi identificate disfuncţionalităţi care afectează mediul concurenţial, autoritatea de concurenţă poate propune modificarea sau revizuirea reglementărilor existente, poate emite clarificări sau atenţionări către mediul de afaceri sau administraţia publică, cu scopul de a îmbunătăţi eficienţa sectorului şi de a proteja interesele consumatorilor.
Autoritatea anti-monopol poate declanşa chiar investigaţii privind posibila încălcare a legii, în situaţia în care descoperă indicii termeinice în acest sens.
“Sectorul farmaceutic este foarte important pentru noi, iar activitatea din ultimii ani dovedeşte acest lucru: am făcut o serie de recomandări asupra proiectelor de acte normative, dar ne-am şi implicat atât prin anchete sectoriale şi investigaţii privind practici anticoncurenţiale (unele finalizate cu sancţiuni), cât şi prin analiza concetrărilor economice din domeniu”, a declarat preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, citat în comunicat.
Un studiu realizat recent de Cegedim arată că piaţa OTC din România a înregistrat în al doilea trimestru din acest an o scădere de 8,3% faţă de primul trimestru, până la 810,2 milioane lei (174 milioane euro), o fluctuaţie sezonieră obişnuită, generată mai ales de declinul vânzărilor de medicamente pentru răceală şi gripă.
Piaţa OTC include medicamentele fără prescripţie medicală, suplimentele alimentare şi dispozitivele medicale pentru îngrijire personală.
Până acum, autoritatea de concurenţă a derulat mai multe analize privind piaţa farmaceutică, în urma cărora a făcut recomandări care au fost preluate de Ministerul Sănătăţii în legislaţia din domeniu.
Astfel, recomandările Consiliului Concurenţei de a poziţiona medicamentul generic şi cel inovativ ieşit de sub brevet, la acelaşi nivel de preţ, au fost preluate în Ordinul (nr. 368/2017) pentru aprobarea Normelor privind modul de calcul şi procedura de aprobare a preţurilor maximale ale medicamentelor de uz uman.
De asemenea, la propunerea autorităţii, s-a introdus obligaţia de a asigura stocuri de medicamente producătorilor şi distribuitorilor.
În plus, farmaciile au obligaţia de a transmite distribuitorilor comenzi justificate şi de a le onora către pacienţi în termen de cel mult 48 de ore.
Autoritatea anti-monopol a stat şi la originea eliminării criteriului geografic care împiedica deschiderea de noi farmacii.
În privinţa tranzacţiilor din domeniul farmaceutic, Consiliul Concurenţei a impus condiţii atunci când au apărut îngrijorări privind efectele asupra pieţei.
De exemplu, Grupul Penta/Dr. Max a fost obligat să cesioneze 18 farmacii Arta din Bucureşti şi Timişoara pentru a prelua A&D Pharma Holdings.
La sfârşitul lunii iunie, Consiliul Concurenţei a declanşat o investigaţie privind un posibil cartel pe piaţa imunoglobulinei, suspenctând mai multe companii vest-europene că s-au înţeles pentru limitarea şi întreruperea aprovizionării pieţei româneşti.
Companiile investigate sunt Biotest Pharma Germania, Octapharma Pharmazeutika Produktionsges Austria, Octapharma Franţa, Octapharma Suedia, Octapharma Limited Marea Britanie, CSL Behring Germania, Kedrion Italia, Baxter Belgia, Baxalta Belgium Manufacturing Belgia şi Baxter Austria.
În cadrul investigaţiei, au fost efectuate simultan inspecţii inopinate atât în România, cât şi în Belgia şi în Italia.
De asemenea, Autoritatea de Concurenţă are în derulare două investigaţii privind un posibil abuz de pozitie dominantă al companiei Roche pe piaţa unor produse oncologice din România.