Primele doze de vaccin gripal pentru imunizarea în sezonul 2024/2025, disponibile pentru farmacii la finalul lunii august

Primele doze de vaccin gripal pentru imunizarea în sezonul 2024/2025, disponibile pentru farmacii la finalul lunii august

De anul trecut, în România a fost introdus un mecanism de compensare a opt vaccinuri, inclusiv a vaccinului gripal. Acesta este compensat în proporţie de 100% pentru grupurile vulnerabile şi de 50% pentru restul populaţiei eligibile. În curând începe perioada recomandată pentru imunizarea împotriva gripei, iar primele doze de vaccin vor fi disponibile pentru farmacii de la sfârşitul acestei luni, potrivit unei companii producătoare. 

"Primele doze de vaccin gripal vor fi disponibile pentru farmacii la finalul lunii august", a transmis compania farmaceutică Viatris, într-un comunicat.

Potrivit specialiştilor, imunizarea anuală cu un vaccin gripal este cea mai importantă strategie pentru prevenirea gripei şi pentru a reduce riscul complicaţiilor sale cu potenţial grav.

În România, compensarea vaccinului gripal este gratuită pentru categoriile vulnerabile, cum ar fi persoanele cu vârsta de cel puţin 65 de ani, femeile însărcinate, profesioniştii din domeniul sănătăţii, copiii şi pacienţii cu afecţiuni cronice.

Mecanismul de compensare a vaccinurilor înseamnă că acestea pot fi procurate de la farmacie de către persoanele interesate în baza reţetei de la medic.

Din 2023, în România a fost introdusă compensarea a opt vaccinuri: vaccinul gripal, vaccinul pneumococic, vaccinul meningococic, vaccinul Human Papilloma Virus (HPV), vaccinul diftero-tetano-pertussis acelular de tip adult (dTPa), vaccinul hepatitic B (VHB), vaccinul rujeolă –oreion-rubeolă (ROR) şi vacinul varicelic.

Aceste tipuri de vaccinuri sunt administrate diferenţiat, în funcţie de grupa de vârstă:
– copii 6 luni – 5 ani.
– persoane cu vârsta cuprinsă între 50 – 64 de ani fără boli cronice.
– persoane cu vârsta peste 65 de ani.

Înainte de compensarea vaccinurilor, Comitetul Naţional de Vaccinologie a stabilit grupele la risc crescut de boală infecţioasă, care includ gravidele, persoanele cu boli cronice din grupa de vârstă 5 -64 de ani, personalul medical şi persoanele cu patologie cronică variată: imonosupresie congenitală şi dobândită (boli autoimune, infecţie HIV, transplant, terapie imunosupresoare) sau cu asplenie; drenaj ventricular extern; siclemie; implant cohlear; pacienţi cu boli cardiovasculare , boli respiratorii cronice, boli hepatice cronice, boli renale cronice (inclusiv dializaţi), obezitate, boli metabolice cronice, patologie neurologică cronică, neoplazii.

CUM SUNT COMPENSATE VACCINURILE

Legislaţia care a introdus compensarea vaccinurilor a stabilit o nouă categorie de medicamente compensate – sublista E “DCI-uri corespunzătoare medicamentelor imunologice folosite pentru producerea imunităţii active (sau folosite pentru prevenirea unor boli transmisibile), de care beneficiază unele segmente populaţionale în tratamentul ambulatoriu”.

Sublista E are două secţiuni: E1 – pentru vaccinurile compensate în proporţie de 50% din preţul de referinţă -, şi E2 – compensare 100%.

În secţiunea E1 sunt 3 poziţii – vaccin gripal inactivat şi 2 tipuri de vaccin anti-HPV. În secţiunea E2, cu compensare 100%, sunt 13 poziţii: 2 tipuri de vaccin gripal, 2 vaccinuri anti-HPV, 3 tipuri de vaccin pneumococic, 2 tipuri de vaccin meningococic, vaccin diftero-tetano-pertussis acelular de tip adult (dTPa), vaccin hepatitic B (VHB), vaccin rujeolă-oreion-rubeolă (ROR) şi vacin varicelic.

viewscnt