Celulele stem sunt deja folosite pentru tratarea anumitor patologii. Noutatea este că oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Sydney au utilizat celule stem umane pentru a trata durerea şi primul tratament de acest tip a fost un succes.
Cercetătorii au folosit celulele stem umane pentru a crea neuroni care ucid durerea şi au experimentat terapia pe şoareci. Un singur tratament aplicat a avut succes, a fost fără efecte secundare, ceea ce-i face încrezători pe americani. Oamenii de ştiinţă vor trece la teste de siguranţă extinse la rozătoare şi porci, apoi în următorii cinci ani vor aplica la pacienţii umani care suferă durere cronică.
,,Dacă testele vor avea succes la oameni, acesta ar putea fi un progres major în dezvoltarea de noi strategii de tip non-opioid, pentru gestionarea durerii”, au spus cercetătorii, potrivit siteului Medicalxpress.com.
Echipa de cercetare a folosit celule stem pluripotente induse de om (iPSC) derivate din măduva osoasă, pe care le-au introdus în măduva spinării şoarecilor cu dureri neuropatice grave. Dezvoltarea iPSC a câştigat un premiu Nobel în 2012.
,,Durerile neuropatice sunt devastatoare, iar pentru majoritatea pacienţilor nu există terapii eficiente. Această descoperire înseamnă că în cazul unora dintre aceşti pacienţi am putea face transplanturi care ar putea reduce durerea din propriile celule”, a declarat profesorul Greg Neely, lider în cercetarea durerii la Centrul Charles Perkins.
„Este remarcabil că neuronii cu celule stem au reuşit să amelioreze durerile fără efecte secundare, astfel că transplantul de celule stem ar putea fi un tratament eficient şi de lungă durată pentru durerea neuropatică", a concuzionat dr. Leslie Caron co-autor al studiului.
John Manion, autorul principal al lucrării a precizat că se poate alege unde sunt puşi neuronii astfel încât să fie vizate doar părţile corpului care suferă de durere. Celulele stem utilizate în studiul americanilor au fost obţinute din probe de sânge ale adulţilor.
Transplantul de celule stem hematopoietice reprezintă o opţiune promiţătoare pentru câteva patologii grave. Un studiu recent efectuat în Franţa a scos la iveală că acest tip de transplant i-ar ajuta şi pe copiii cu anemie de celule în seceră (falciforme) sau siclemie, care necesită transfuzii frecvente din cauza vitezei crescute a circulaţiei sanguine transcraniene.
În ceea ce priveşte utilizarea opioidelor cu prescripţie medicală pentru durerea severă, un cercetător de la Universitatea din Houston atrage atenţia că adulţii care le folosesc sunt predispuşi să aibă mai multe probleme de anxietate, depresie şi abuz de substanţe.