Compania farmaceutică americană Purdue Pharma, producătorul medicamentului OxyContin (clorhidrat de oxicodonă), a depus cererea pentru protecţia legii împotriva creditorilor în urma presiunilor cauzate de mai mult de 2.600 de procese în care firma este acuzată că a alimentat epidemia mortală de opioide din SUA.
Purdue a depus documentele legate de protecţie la o instanţă federală din White Plains, New York, informează Reuters.
Compania este interesată să obţină protecţia legii ca să evite un termen de judecată stabilit pentru 21 octombrie.
O instanţă din statul Ohio a stabilit acest termen într-un proces în care au fost strânse mai multe plângeri împotriva companiei, iar judecâtorii ar putea fixa o despăgubire substanţială, pe care compania nu este în stare să o plătească.
Consiliul de administraţie al Purdue a aprobat cererea în legătură cu falimentul, iar compania urmează să reorganizeze compania respectând termenii unei propuneri de rezolvare a litigiului.
În jargonul juridic american, ar fi vorba de o procedură de faliment “în cădere liberă” (“free-fall” bankruptcy), deoarece este demarată fără nicio înţelegere prealabilă privind o eventuală reorganizare a companiei.
Anterior, compania a anunţat că este gata să plătească între 10 şi 12 miliarde de dolari pentru a închide litigiile, însă unele state americane nu au acceptat oferta.
Principala problemă a companiei este opoziţia unor procurori generali din state precum Massachusetts şi New York, care nu sunt de acord cu termenii acordului propus de avocaţii companie.
Mai mult, procurorul general din Connecticut – unde se află sediul companiei – a cerut ca firma Purdue să fie pur şi simplu închisă, urmând ca activele să fie vândute ulterior la licitaţie.
Procesele, ce implică miliarde de dolari ca daune, acuză compania că a promovat agresiv opioidele cu prescripţie, inducând în eroare doctorii şi pacienţii în legătură cu dependenţa şi riscurile de supradoză.