Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER), care reuneşte 16 situri de producţie, afirmă, într-un comunicat, că producţia internă de medicamente s-a redus cu 40% în ultimii zece ani, mai ales ca urmare a impactului negativ al politicilor publice din domeniul manufacturii de medicamente.
Patronatul consideră că singurul mod prin care se poate asigura un acces neîngrădit al populaţiei la medicamentele esenţiale îl reprezintă elaborarea de politici şi programe publice care să stimuleze investiţiile în producţia de medicamente în România.
“Pentru a da un exemplu asupra impactului negativ al politicilor publice din domeniul manufacturii de medicamente din România, este suficient să arătăm că în 2006 se fabricau în România, pentru desfacere pe piaţa internă, 314 milioane de cutii de medicamente, în vreme ce în 2016 se fabricau doar 190 de milioane, o scădere de 40% în zece ani. Orice încercare din ultimul an de a demonstra Ministrului Sănătăţii şi Ministrului Finanţelor Publice că fabricile de medicamente din România pierd din competitivitate, în special datorită “taxei clawback”, a fost sortită eşecului”, a menţionat PRIMER.
Potrivit patronatului, “taxa clawback” s-a dublat în ultimii doi ani şi generează o dublă impozitare a industriei farmaceutice.
Producătorii de medicamente care au fabrici în România au plătit în ultimii cinci ani sute de milioane de lei în contul “taxei clawback”, ceea ce a redus disponibilităţile pentru investiţii în extinderea şi modernizarea capacităţilor de producţie, în transferuri tehnologice de produse noi şi în angajarea de personal.
PRIMER consideră că în Programul de Guvernare 2018-2020 trebuie să fie incluse prevederi concrete referitoare la industria de medicamente, mai ales reducerea fiscalităţii şi stimularea transferului de unitaăţi de producţie către România.
Astfel de măsuri ar reduce semnificativ riscul unor noi crize de medicamente, susţine paronatul.
Din PRIMER fac parte cele mai importante 16 fabrici de medicamente din tara: AC Helcor, Antibiotice, B.Braun, Bio-Eel, Biofarm, Gedeon-Richter, Labormed-Alvogen, Laropharm, Magistra CC, Polisano, Ropharma, Santa, Slavia PHharm, Zentiva, Terapia-Sun PHharma şi Vim Spectrum.