Grupul farmaceutic elveţian Roche face un nou pas în vederea oferirii unor tratamente specializate pentru bolnavii de cancer, anunţând lansarea unui test de sânge care poate identifica mutaţiile genetice în cazul tunorilor maligne, ceea ce îi ajută pe medici să ofere un tratament adaptat pentru fiecare pacient, relatează Reuters.
Testul de sânge, numit FoundationOne Liquid, a fost dezvoltat de compania americană Foundation Medicine, preluată de Roche în acest an pentru 2,4 miliarde dolari.
Potrivit Roche, noul test de sânge poate identifica circa 70 de mutaţii genetice ale tumorilor, oferind informaţii care ajută la identificarea pacienţilor ce pot beneficia de imunoterapie.
Roche este în prezent cel mai mare producător de medicamente pentru cancer, însă a pierdut teren în faţa competitorilor în privinţa imunoterapiei.
Roche estimează că noile teste de sânge vor fi necesare oncologilor pentru a alege un tratament personalizat pentru fiecare pacient, în condiţiile în care tumorile au adeseori variaţii la diferiţi pacienţi.
"Cancerul este o boală a genomului, iar realizarea unui profil genomic pentru fiecare tumoare la începutul perioadei de tratament va aduce beneficii pacienţilor", a declarat directorul medical al Roche, Sandra Horning.
Subsidiara Foundation Medicine a grupului Roche comercializează deja un test pentru detectarea cancerului, numit FoundationOne CDx, care indică alterări ale genomului provocate de cancer în cazul a 324 de gene, dar este nevoie de o biopsie pentru realizarea testului.
Însă unii pacienţi cu cancer nu sunt eligibili pentru biopsie, mai ales în cazul cancerului de plămâni fără celule mici.
Aceşti pacienţi sunt, însă, eligibili pentru noul test de sânge lansat de Roche. În cazul acestuia, oncologii prelevă sânge de la pacienţi şi trimit probele la un laborator al Foundation Medicine, care transmit ulterior medicilor caracteristicile tumorii.
Recent, cercetători din Suedia şi Danemarca au dezvoltat un test de sânge care poate detecta cancerul de pancreas, una dintre cele mai grave forme de cancer, în stadiile iniţiale cu o acurateţe de 96%.