Statinele ar putea reduce riscul cancerului de prostată

Statinele ar putea reduce riscul cancerului de prostată

Bărbaţii care iau statine pentru a-şi scădea nivelul de colesterol din sânge şi-ar putea reduce riscul cancerului de prostată, este concluzia unui studiu care a urmărit 13.000 de pacienţi. Mai multe cercetări anterioare în domeniu au sugerat că statinele şi metformină (adesea prescrise împreună) au proprietăţi anticanceroase, dar nu reieşea clar care dintre cele două medicamente este cel mai mare luptător împotriva cancerului, şi mai ales a celui de prostată cu risc ridicat.

Pentru a răspunde la aceste întrebări o echipă condusă de Grace Lu-Yao, de la Centrul de Cancer Sidney Kimmel- Jefferson Health, din Philadelphia, a urmărit datele a 13.000 de pacienţi cu risc ridicat de cancer de prostată. Toţi au fost diagnosticaţi între 2007 şi 2011. Studiul nu a putut dovedi cauza şi efectul, dar a constatat că statinele, luate singure sau cu metformină, duceau la o creştere a supravieţuirii.

Bărbaţii care au luat atât statine, cât şi metformină au avut o supravieţuire mediană mai mare (3,9 ani) decât cei care au luat doar statine (3,6 ani) sau doar metformină (3,1 ani) sau cei care nu au luat nici un medicament (3,1 ani).

„Amândouă: metformina şi statinele au fost asociate cu o viaţă mai lungă la pacienţii cu cancer de prostată, dar ele sunt prescrise de obicei împreună. În ceea ce priveşte mortalitatea prin cancer de prostată, metformina plus statina au fost asociate cu o reducere de 36% a riscului de deces,” a precizat Lu-Yao într-un comunicat de presă, potrivit siteului WebMD.com.

Studiul a descoperit că bărbaţii care au luat unul dintre cele trei tipuri de statină - atorvastatină, pravastatină sau rosuvastatină - au avut o supravieţuire mai lungă decât cei care nu au luat nicio statină. Însă nu a fost observat un beneficiu similar în cazul celei de-a patra statine, lovastatina.

Noul studiu a scos la iveală că în rândul pacienţilor care au primit terapii cu statine, cei care au luat atorvastatină au avut un timp median mai lung pentru progresia cancerului de prostată faţă de cei care nu au luat statine.

,,Nu este clar de ce astfel de efecte s-au limitat la atorvastatină, dar se pare că are cea mai bună „biodisponibilitate” a medicamentelor cu statină şi persistă cel mai mult timp în organism”, a precizat Lu-Yao.

Echipa de cercetare consideră că, pe baza dovezilor existente, ar trebui efectuat un studiu clinic pentru a evalua eficacitatea statinelor şi combinarea statinelor / metforminei în extinderea supravieţuirii pacienţilor cu cancer de prostată.

Specialişti în cancerul de prostată privesc cu optimism rezultatele

Doi specialişti în cancerul de prostată care nu au fost implicaţi în acest studiu au convenit că rezultatele sunt promiţătoare.

„Se pare că poate exista un loc pentru statine în tratamentul cancerului de prostată. Cu toate acestea, nu suntem încă într-un punct în care putem folosi datele pentru a direcţiona îngrijirea pacientului în acest sens”, a spus dr. Elizabeth Kavaler, specialist în urologie la Lenox Hill Hospital din New York.

Potrivit acesteia, nivelurile mai mari de colesterol promovează niveluri mai mari de androgeni, care la rândul lor ajută la încurajarea creşterii cancerului de prostată. Statinele pot ajuta la încetinirea acestui proces. Dr. Manish Vira, vicepreşedintele Institutului de Urologie Arthur Smith din New Hyde Park, a fost de acord că sunt încurajatoare concluziile studiului.

Dacă în privinţa statinelor, oamenii de ştiinţă au studiat de multă vreme efectele anti-cancer ale acestor medicamente şi sunt de părere că ar putea oferi un beneficiu suplimentar de protecţie împotriva cancerului, în privinţa metforminei se fac acum mai multe teste de către Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) şi companiile farmaceutice asupra medicamentelor cu metformină, după ce s-a descoperit impuritatea cancerigenă N-nitrozodimetilamină (NDMA) într-un număr redus de produse comercializate în afara Uniunii Europene.

viewscnt