Stimularea electrică profundă a creierului ar putea încetini evoluţia Parkinson

Stimularea electrică profundă a creierului ar putea încetini evoluţia Parkinson

Tehnica denumită stimularea electrică profundă a creierului (Deep brain stimulation - DBS) ar putea încetini tremuratul în cazul pacienţilor cu Parkinson în faza incipientă a bolii, arată un studiu citat de Reuters.

Studiul, realizat de o echipă de cercetători de la Universitatea Vanderbilt din Nashville, statul Tennessee şi prezentat în publicaţia Neurology, a anlizat rapoarteanterioare privind folosirea DBS în cazul pacienţilor cu Parkinson.

Unul dintre testele analizate, realizat la un centru de tratament, a inclus pacienţi cu vârsta între 50 şi 75 de ani care au primit tratament pentru Parkinson între şase luni şi patru ani.

Astfel, 14 pacienţi au primit doar tratament medicamentos, în timp ce 13 pacienţi au primit atât tratament medicamentos, cât şi DBS.

În timpul testului, pacienţii au primit medicamente şi stimulare profundă a creierului în funcţie de necesităţile stabilite de neurolog.

După anumite perioade, tratamentul medicamentos şi cu DBS era întrerupt, iar pacienţii erau analizaţi în funcţie de intensitatea tremuratului, iar grupul care a primit stimulare profundă a creierului a prezentat o situaţie mai bună decât cel care a primit doar tratament medicamentos.

“Am fost surprinşi că efectul a fost atât de puternic, chiar şi în cazul acestui studiu pilot la scară redusă. Ar putea fi prima terapie care încetineşte evoluţia Parkinson”, a afirmat unul dintre autori, doctoral David Charles de la Universitatea Vanderbilt.

Autorii studiului urmează să realizeze un studiu amplu anul viitor şi au început deja să adune participanţi.

Un alt studiu, prezentat la începutul anului de BBC, arată că metoda DBS s-ar putea dovedi eficientă şi pentru pacienţii cu Alzheimer.

viewscnt