Antibioticele orale care ucid microorganismele intestinale pot modifica astfel răspunsul imun la vaccinarea antigripală sezonieră, arată un nou studiu realizat de cercetători de la Universitatea Stanford şi finanţat de Institutul Naţional de Alergii şi Boli Infecţioase (NIAID) din Statele Unite.
Echipa de cercetare a examinat 33 de participanţi adulţi sănătoşi în cadrul cercetării. Un grup de 22 de voluntari a fost studiat în perioada sezonului gripal 2014-2015, iar cel de-al doilea grup cu 11 voluntari a fost studiat în sezonul gripei 2015-2016.
Grupul de 22 de voluntari a avut o imunitate preexistentă ridicată la tulpinile de virus gripal conţinute în vaccinul gripal sezonier 2014-2015, în timp ce grupul de 11 voluntari a avut imunitate scăzută la tulpinile antivirusului gripal sezonier 2015-2016, informează sciencedaily.com.
Toţi participanţii la studiu au primit un vaccin antigripal sezonier. Jumătate dintre participanţii la fiecare grup au primit, de asemenea, timp de cinci zile un antibiotic cu spectru larg (format din neomicină, vancomicină şi metronidazol) pe cale orală înainte de a primi vaccinul. Analizând probe de scaun şi ser sanguin, luate în diferite momente până la un an de la vaccinare, cercetătorii au urmărit răspunsul imun al participanţilor la vaccinurile antigripale, precum şi diversitatea şi abundenţa organismelor din microbiotele lor intestinale.
După cum era de aşteptat, majoritatea participanţilor care au primit antibiotice au prezentat un nivel redus de bacterii intestinale. În plus, printre participanţii 2015-2016 care au avut o imunitate prealabilă mică la tulpinile de vaccin împotriva virusului gripal sezonier, un tratament cu antibiotice a împiedicat răspunsurile imune la una dintre cele trei tulpini de virus gripal din vaccin, un virus specific H1N1 A / California .
Acest lucru indică faptul că, dacă ar fi expuşi la acest virus H1N1 după vaccinare, aceşti participanţi ar fi mai puţin protejaţi împotriva infecţiei cu acea tulpină decât persoanele care nu au primit antibiotice, potrivit autorilor. Această constatare susţine rezultatele cercetărilor obţinute anterior în studiile efectuate la şoarecii de laborator.
Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că persoanele care au luat antibiotice au suferit modificări ale sistemului imunitar care au promovat o stare pro-inflamatorie, similară cu cea observată la adulţii mai în vârstă care au primit vaccinuri împotriva gripei. Oamenii de ştiinţă cred că această stare pro-inflamatorie este legată de procesul prin care microbiota reglează metabolismul acidului biliar - cu mai puţine microorganisme, acest proces este perturbat.
Microbiota intestinală normală umană este o comunitate înfloritoare de microorganisme, unele dintre ele putând afecta sistemul imunitar uman, iar aceasta se schimbă în mod natural odată cu înaintarea în vârstă, din acest motiv cercetătorii sugerează că cercetările ulterioare ar putea oferi un motiv pentru care adulţii în vârstă răspund diferit la vaccinarea împotriva gripei şi de ce au sisteme imunitare mai slabe în general.