Studiu: Clozapina este mai eficientă decât alte antipsihotice de a doua generaţie în tratamentul schizofreniei

Studiu: Clozapina este mai eficientă decât alte antipsihotice de a doua generaţie în tratamentul schizofreniei

Clozapina este mai eficientă ca tratament pentru schizofrenia severă decât alte antipsihotice din a doua generaţie, dar mai există încă îngrijorări privind siguranţa pacienţilor, arată o meta-analiză realizată de cercetătorii de la Northwell Health.

"Datele din 63 de studii realizate asupra a circa 109.000 pacienţi indică faptul că, deşi pacienţii selectaţi pentru tratamentul cu clozapină erau mai grav bolnavi, aceştia au rămas pe tratament antipsihotic mai mult timp şi au experimentat mai puţine spitalizări decât pacienţii selectaţi de către medici pentru tratamentul antipsihotic fără clozapină", a declarat pentru Reuters dr. Christoph Correll de la Northwell Health din Glen Oaks, New York.

Pacienţii trataţi cu clozapină au prezentat simptome extrapiramidale mai mici, dar au nevoie de tratament anticolinergic. Totodată tratamentul cu clozapina a fost asociat şi cu efecte adverse cardiometabolice mai mari, cum ar fi creşterea în greutatea corporală, precum şi creşteri ale tensiunii arteriale sistolice şi diastolice şi creşteri ale trigliceridelor, glucozei, insulinei, o sporire a rezistenţei la insulină şi o creştere a riscului de diabet, se mai arată în concluziile studiului.

Cu toate acestea efectele adverse cardiometabolice care ar trebui monitorizate nu elimină eficacitatea superioară a clozapinei în comparaţie cu alternativele antipsihotice la pacienţii cu răspuns insuficient la tratament la antipsihoticele fără clozapină.

Pentru realizarea studiului cercetătorii au căutat în literatura de specialitate din anul 2018 studii de cohortă care analizau eficienţa şi rezultatele de siguranţă atunci când comparau clozapina cu alte tratamente antipsihotice pentru schizofrenie sau tulburare schizoafectivă.

Vârsta medie a pacienţilor din cele 63 de studii incluse în meta-analiză a fost 38,8, dintre aceştia 60,3% au fost bărbaţi, iar durata medie a bolii a fost de 11 ani. Durata medie a studiilor analizate a fost de 19,1 luni.

Comparativ cu alte tratmente antipsihotice şi în ciuda severităţii bolii mai mari în 19 studii, clozapina a fost asociată semnificativ cu un risc mai mic de spitalizare şi cu întreruperea tuturor cauzelor de spitalizare în 16 studii.

Comparativ cu alte tratamente antipsihotice specifice, clozapina a fost asociată cu un risc de spitalizare semnificativ mai mic decât quetiapina şi aripiprazol dar nu şi cu risperidona, olanzapina sau amisulprida.

Pentru întreruperea tuturor cauzelor de spitalizare, clozapina a fost asociată cu un risc semnificativ mai mic decât risperidona, olanzapina , quetiapina şi amisulprida, dar nu şi cu aripiprazol.

Clozapina a fost, de asemenea, în mod semnificativ asociată cu rezultate generale mai bune ale simptomelor şi cu severitate mai scăzută a acestora, comparativ cu alte tratamente antipsihotice.

Cu toate acestea, clozapina a fost asociată semnificativ şi cu creşterea greutăţii corporale a indicelui de masă corporală şi a diabetului de tip 2.

viewscnt