Un nou studiu realizat în Statele Unite arată că persoanele care suferă de insomnie au riscuri mai mari să se îmbolnăvească de diabet, relatează Reuters.
Astfel, studiul a relevant că persoanele care suferă de insomnie au riscuri mai mari cu 28% să dezvolte diabet de tip 2 decât persoanele care nu au probleme cu somnul, după ce cercetătorii au eliminat factori suplimentari care ar fi putut denatura rezultatele.
“Rezultatele noastre sunt conforme cu studiile experimentale în care cercetătorii au întrerupt somnul persoanelor sănătoase”, a afirmat Erin S. LeBlanc, cercetător la Kaiser Permanente Center for Health Research din Portland, Oregon.
Potrivit acestui nou studiu, persoanele care dorm prea puţin (între 4 şi 5 ore pe noapte pentru o perioadă de observare de până la 14 zile) şi care înregistrează tulburări ale somnului înregistrează o glicemie crescută şi rezistenţă la insulină.
Însă glicemia revine la niveluri normale odată ce pacienţii reîncep să doarmă suficient.
Pentru realizarea studiului, cercetătorii au urmărit timp de patru ani peste 79.000 de persoane aflate în stadiu prediabetic între 2007 şi 2015.
Circa 30% dintre subiecţii studiului sufereau de insomnie în perioada de observaţie.
Cercetătorii au mai multe explicaţii posibile pentru riscul crescut de diabet în cazul persoanelor care suferă de insomnie.
“Experimentele prin privare de somn şi studiile epidemiologice sugerează că somul prea scurt sau întrerupt slăbeşte profilul peptidelor ce mediază energia homeostaziei (leptina, grelina, adiponectina), ceea ce generează un apetit crescut, inclusiv o poftă mai mare pentru mâncare cu conţinut caloric crescut şi cu carbohidraţi şi, în cele din urmă, o rezistenţă la insulină”, a menţionat Erin S. LeBlanc.
O altă explicaţie este creşterea nivelului de cortizol, mai ales în cursul serii, la persoanele care nu dorm suficient, un fenomen asociat cu o distribuţie sporită a grăsimii şi cu rezistenţa la insulină, spun cercetătorii.