Autoritatea de reglementare în domeniul medicamentelor din SUA (FDA) a aprobat un antibiotic puternic pentru infecţii intestinale şi abdominale, numit Xerava, care reprezintă o formă îmbunătăţită a tetraciclinei şi oferă o nouă opţiune pentru combaterea bacteriilor rezistente la tratamentele clasice, relatează Reuters.
Medicamentul a fost dezvoltat de compania americană Tetraphase Pharmaceuticals pe baza unei licenţe obţinute de la Universitatea Harvard.
Producătorul medicamentului Xerava speră ca, prin noul produs, să revitalizeze tetraciclina, o clasă de antibiotice folosite de patru decenii, pentru a face faţă bacteriilor care au dezvoltat în timp o rezistenţă la antibioticele clasice.
Compania Tetraphase speră să lanseze noul antibiotic în octombrie pe piaţa din SUA şi a anunţat că preţul va fi cuprins între 200 şi 300 de dolari pentru doza necesară pentru o zi.
Totuşi, compania consideră că medicamentul este mult mai ieftin decât alte produse similare lansate recent pe piaţă, care costă circa 1.000 de dolari pentru o doză zilnică.
Medicamentul este în curs de aprobare şi în Uniunea Europeană, obţinând deja avizul pozitiv al comisiei pentru medicamente pentru uz uman din cadrul Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA).
Analiştii din SUA estimează că noul medicament va genera vânzări totale de 340 milioane dolari în SUA şi în UE în 2027.
Aprobarea noului medicament vine într-un moment în care mari grupuri farmaceutice reduc investiţiile în noi antibiotice menite să combată superbacteriile rezistente la antibioticele clasice.
Un studiu prezentat recent de 360medical.ro arată că lupta cu infecţiile periculoase pentru oameni începe să fie puternic afectată de deciziile marilor grupuri farmaceutice de a întrerupe finanţarea cercetării pentru descoperirea de noi antibiotice, într-un moment în care apar tot mai multe bacterii rezistente la tratament.