Terapia cu ivermectină aplicată întregii populaţii reduce drastic cazurile de scabie, arată un studiu realizat în Australia

Terapia cu ivermectină aplicată întregii populaţii reduce drastic cazurile de scabie, arată un studiu realizat în Australia

Administrarea a două doze de ivermectină la nivelul întregii populaţii este mai eficientă în tratarea focarelor de scabie decât tratamentul în masă cu permetrină sau tratmentul convenţional care constă în administrarea cremei cu permetrină persoanelor afectate şi contactelor directe ale acestora, potrivit unui nou studiu realizat în Australia, ale cărui rezultate au fost prezentate recent în New England Journal of Medicine.

Scabia afectează aproximativ 455 de milioane de oameni pe an la nivel mondial. Acesta este mai răspândită în climatele calde şi umede, în special în insulele din Pacific, America Centrală şi Australia de Nord, dar este prezentă şi pe celelalte continente.

Noul tratament de masă a fost încercat în trei din comunităţile insulare din Fiji, fiecare dintre acestea beneficiind de un regim diferit pentru a încerca eliminarea acarienilor microscopici care provoacă boala contagioasă şi starea de mâncărime.

După doi ani, prevalenţa scabiei a scăzut de la 32,1% la 3,6% pentru pacienţii care au primit tratament oral cu ivermectină, spre deosebire de gupul tratat individual local cu permetrină, unde rata de reducere a scabiei a fost de la 41,7% la 13,5%.

Prin metoda convenţională de tratament, cu administrarea permetrinei limitată la persoanele infectate şi contactele acestora, s-a înregistrat o reducere de la 36,6% până la 15,2%.

Reducerea relativă a prevalenţei a fost de 89% cu ivermectină, cu 68% cu permetrină şi cu 59% cu terapia convenţională pentru pacienţi şi contacte.

"Ratele au fost scăzute la un interval de un an şi au rămas scăzute şi la 2 ani. Am fost foarte încântaţi să vedem rezultatul", a declarat Andrew Steer, medic de boli infecţios la Institutul de Cercetări pentru Copii Murdoch din Melbourne, Australia, citat de Reuters.

Medicamentul administrat pe cale orală a fost administrat fiecărui individ din focarul de scabie urmat de o a doua administrare a tratamentului după şapte zile, la persoanele care au avut efectiv scabie.

Tratamentele au produs, de asemenea, reduceri ale impetigo cauzat de zgârierea oamenilor pentru a face faţă acarienilor. Din nou, terapia orală cu ivermectină a produs cel mai puternic declin, de 90%, în timp ce reducerile au fost de 64% cu administrarea de permetrină în masă şi cu 39% cu terapia convenţională.

Ivermectina este deja utilizată pentru a controla oncocercoza sau boala orbirii râului şi filariasisul limfatic, cunoscut şi sub denumirea de elefantiazis.

Efectele secundare ale medicamentului sunt, în general, uşoare şi bine tolerate. Acesta poate provoca temporar o senzaţie de mâncărime mai intensă pe măsură ce acarienii mor sau provoacă tulburări intestinale la persoanele care adăpostesc viermi intestinali, deoarece medicamentul le poate elimina şi pe aceştia.

viewscnt