Terapia cu o tulpină a virusului Coxsackie a "atacat şi ucis" cancerul vezicii urinare într-un studiu realizat în Marea Britanie

Terapia cu o tulpină a virusului Coxsackie a "atacat şi ucis" cancerul vezicii urinare într-un studiu realizat în Marea Britanie

O tulpină a virusului Coxsackie poate infecta şi ucide celulele canceroase din vezica urinară, arată concluziile unui nou studiu realizat în Marea Britanie. 

Toate semnele bolii au dispărut la un pacient, iar în alte 14 cazuri au existat dovezi că celulele canceroase au murit.

Cercetătorii de la Universitatea din Surrey au declarat că virusul ar putea "ajuta la revoluţionarea tratamentului" pentru cancer şi va reduce riscul recurenţei, afirmă bbc.com.

Tratamentele actuale pentru acest tip de cancer al vezicii urinare sunt invazive sau pot provoca efecte secundare grave, toxice şi în plus o monitorizare constantă şi costisitoare este necesară pentru a verifica dacă cancerul nu a revenit după tratament.

Tumoarea vezicală non-musculară invazivă este cea de-a 10-a cea mai frecventă formă de cancer în Marea Britanie, cu aproximativ 10.000 de cazuri noi în fiecare an. Cancerul vezicii urinare costă sistemul naţional de sănătate mai mult per pacient decât aproape orice alt cancer, din cauza ratei ridicate de recurenţă.

În actualul studiu, 15 pacienţi cu tumoare vezicală non-musculară invazivă, au primit un tratament cu virusul Coxsackie (CVA21), timp de o săptămână înainte de intervenţia chirurgicală pentru a-şi îndepărta tumorile.

Atunci când probele de ţesuturi au fost analizate după intervenţia chirurgicală de îndepărtare a tumorilor, au existat semne că virusul a vizat şi a ucis celulele canceroase din vezica urinară.

Odată ce aceste celule au murit, virusul s-a reprodus şi a infectat alte celule canceroase - dar toate celelalte celule sănătoase au fost lăsate intacte.

"Modul de acţiune constă în aceea că virusul intră în celulele canceroase şi le ucide prin declanşarea unei proteine ​​imune - ceea ce duce la semnalizarea altor celule imune pentru a veni şi a se alătura luptei", a precizat prof. Hardev Pandha, de la Universitatea Surrey.

În mod normal, tumorile din vezică sunt "reci", deoarece nu au celule imune pentru a lupta împotriva cancerului. Acţiunile virusului le transformă "calde', făcând ca sistemul imunitar al organismului să reacţioneze.

Reducerea sarcinii tumorale şi creşterea morţii celulelor canceroase a fost observată la toţi pacienţii, şi a eliminat toate urme de boală la un pacient, după doar o săptămâna de tratament, arătând potenţialul şi eficacitatea tratamentului se mai arată în concluziile studiului.

Nu s-au observat efecte secundare semnificative la nici un pacient.

Acelaşi virus a fost, de asemenea, testat pentru cancerul de piele, dar această a fost prima dată când a fost studiat într-un studiu clinic privind cancerul de vezică urinară, au mai precizat autorii cercetării.

Cerecetătorii intenţionează să utilizeze într-un alt studiu virusul Coxsackie împreună cu un tratament de imunoterapie orientat, numit un inhibitor de punct de control la mai mulţi pacienţi.

viewscnt