Două noi studii au arătat că terapia cu protoni a dus la îmbunătăţirea rezultatelor la copiii cu cancer la creier şi a dus la scăderea riscului de deteriorare a trunchiului cerebral la copiii cu tumori ale sistemului nervos central.
Primul studiu, publicat în "Pediatric Blood and Cancer", a descoperit că copiii foarte mici care au primit terapie cu protoni pentru meduloblastom au avut rate mai mari de supravieţuire totală şi supravieţuire fără recidivă în comparaţie cu pacienţii care au trataţi doar prin chimioterapie intensă fără radioterapie.
Al doilea studiu, publicat în "Acta Oncologica", a dovedit că în cazul copiilor cu tumori ale sistemului nervos central care au primit terapie cu protoni administrată printr-o tehnică mai nouă numită scanare "pencil beam", aceştia au prezentat o rată semnificativ mai mică de afectare a trunchiului cerebral decât pacienţii trataţi prin metode mai vechi de administrare a protonilor.
Ambele studii au fost conduse de Christine Hill-Kayser, profesor asociat de radiologie oncologică la Perelman School of Medicine de la Universitatea din Pennsylvania şi membru al Penn Abramson Cancer Center şi de Amardeep Grewal, un oncolog pediatru la Cancer Center at Children's Hospital din Philadelphia (CHOP).
Terapia protonică are diferenţe cheie faţă de radiaţiile fotonice tradiţionale. Astfel, radiaţia fotonică foloseşte în mod obişnuit mai multe fascicule cu raze X pentru a ataca o ţintă tumorală, dar inevitabil depune radiaţii în ţesuturile normale de dincolo de ţintă, putând deteriora acele ţesuturi pe măsură ce fasciculul iese din corp.
Terapia cu protoni este un tratament aprobat de FDA care direcţionează protonii încărcaţi pozitiv la tumoră, unde depun cea mai mare parte a dozei de radiaţie, cu radiaţii reziduale minime livrate dincolo de ţintă, putând reduce astfel efectele secundare şi lezarea ţesutului înconjurător.
Primul studiu s-a concentrat pe copiii cu meduloblastom recent diagnosticat. Copiii mai mari ce suferă de această boală- cu vârste între patru şi 18 ani - primesc în general un tratament cu radiaţii către întregul creier şi coloana vertebrală; cu toate acestea, acest tratament poate fi foarte toxic pentru creierul în curs de dezvoltare a copiilor foarte mici - cu vârste de patru ani sau mai mici. Copiii cei mai mici cu această boală primesc astfel, în mod obişnuit, regimuri de chimioterapie intensă, mai degrabă decât radiaţii, dar de multe ori boala poate recidiva, iar studiile anterioare au arătat că cel mai mare risc de recidivă este legat de o zonă numită fosa posterioară - partea bazei bazei craniului unde tumora este localizată în primul rând.
Cercetătorii au evaluat 14 copii mici care au primit terapie cu protoni în urma operaţiei şi chimioterapiei. Ei au descoperit că rata de supravieţuire totală de cinci ani a fost de 84%, în timp ce rata de supravieţuire fără recurenţă a fost de 70%. Până acum, datele arată că ambele rate sunt de obicei doar între 30 şi 60 la sută la pacienţii foarte tineri care nu primesc radioterapie.
"Studiul nostru, deşi este mic, arată rezultate promiţătoare atunci când folosim terapia cu protoni pentru a viza doar zona de intervenţie chirurgicală în aceste cazuri, spre deosebire de a radia întregul creier şi zonele coloanei vertebrale”, a declarat Amardeep Grewal, citat de sciencedaily.com.
Al doilea studiu se ocupă de o nouă tehnică de administrare a terapiei cu protoni numită scanarea "pencil beam", (PBS), care este mai eficientă în evitarea ţesutului sănătos decât tehnicile mai vechi de administrare a protonilor, cum ar fi scanarea dublă sau uniformă.
Acest studiu a evaluat 166 de copiii cu tumori ale sistemului nervos central şi a constatat că la 24 de luni, rata pacienţilor care suferă de leziuni tisulare ale trunchiului cerebral în urma terapiei cu protoni PBS este de 0,7 la sută, adică mult mai puţin decât ratele de toxicitate gravă a trunchiului cerebral raportate de lungul timpului în literatura de specialitate după tratamentul cu terapie cu protoni dublu dispersate.