Un medicament dezvoltat de Pfizer pentru amiloidoză cardiacă obţine rezultate pozitive în testele clinice

Un medicament dezvoltat de Pfizer pentru amiloidoză cardiacă obţine rezultate pozitive în testele clinice

Grupul farmaceutic american Pfizer a anunţat că medicamentul tafamidis a redus cu 30% riscul de deces în testele clinice realizate asupra pacienţilor cu amiloidoză cardiacă cu transtiretină, relatează Reuters.

Studiile realizate de Pfizer au arătat că tafamidis a redus la 29,5% rata moralităţii la pacienţii cu această maladie rară şi periculoasă a inimii, comparativ cu 42,9% la pacienţii din grupul placebo, într-o perioadă de 30 de luni.

De asemenea, utilizarea medicamentului a redus cu aproape o treime rata internărilor din cauza problemelor cardiovasculare.

Beneficiile au fost obţinute în condiţiile în care efectele adverse au fost similare celor înregistrate în grupul placebo, potrivit grupului farmaceutic.

Rezultatele testelor au fost prezentate în cadrul Congresului Societăţii Europene de Cardiologie, desfăşurat la Munchen, şi publicate în The New England Journal of Medicine.

Tafamidis este unul dintre cele 15 tratamente cu potenţial important pe care Pfizer încearcă să le dezvolte.

În prezent, în Statele Unite nu există medicamente aprobate pentru tratarea amiloidozei cardiace cu transtiretină, însă numărul pacienţilor diagnosticaţi este unul redus, de cel mult 5.000 în total.

Însă Pfizer consideră că boala este subdiagnosticată şi că ar putea exista, în realitate, până la 500.000 de pacienţi doar în statele dezvoltate.

Medicamentul tafamidis a fost respins de autoritatea americană de reglementare în domeniul medicamentelor (FDA) pentru tratarea unei maladii neurodegenerative rare.

Totuşi, medicamentul este aprobat, sub denumirea comercială Vyndaqel, în 40 de ţări din lume, inclusiv în UE.

În Uniunea Europeană, Vyndaqel este aprobat "pentru tratamentul amiloidozei cu transtiretină la pacienţi adulţi cu polineuropatie simptomatică stadiul 1 pentru a întârzia progresia afectării neurologice periferice", potrivit informaţiilor puublicate pe site-ul Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA).

viewscnt