Un tratament de 14 zile cu medicamentul experimental teplizumab a întârziat dezvoltarea bolii cu un an sau mai mult la persoanele cu risc crescut de diabet zaharat de tip 1, potrivit rezultatelor unui studiu intermediar realizat în SUA.
Cei 76 de participanţi la studiu, care aveau vârsta cuprinsă între 8 şi 49 de ani, se confruntau cu un risc ridicat de diabet zaharat de tip 1 în parte pentru că rudele lor aveau boala autoimună.
Dintre cei 44 de voluntari repartizaţi pentru a primi medicamentul experimental teplizumab, 19 sau 43%, au dezvoltat diabetul la un interval mediu de 48,4 luni.
Prin comparaţie, printre cei 32 de persoane din grupul tratat cu un medicament placebo, 23 sau 72%, au făcut diabet într-un interval mediu de 24,4 luni.
Atunci când studiul a fost oprit, procentul participanţilor fără diabet zaharat a fost de două ori mai mare în grupul tratat cu teplizumab, 57%, decât în grupul căruia i-a fost administrat un tratament placebo, 28%.
Principalele efecte secundare au fost limfocitopenia tranzitorie şi erupţii cutanate tranzitorii.
Teplizumab funcţionează prin modificarea limfocitelor T CD8 pozitive care atacă celulele beta.
Impactul cel mai mare al medicamentului a fost constatat în primul an după debutul tratamentului, când doar 7% dintre pacienţi au dezvoltat diabet de tip 1, comparativ cu 44% din grupul de paceinţi care au primit un tratament placebo.
Medicamentul experimental teplizumab este dezvoltat de compania Provention Bio, iar studiul a fost finaţat de către National Institutes of Health and the Juvenile Diabetes Research Foundation.
”După eşecuri repetate, aceasta este prima dată când cineva a reuşit să amâne debutul diabetului zaharat de tip 1, iar rata de dezvoltare a diabetului a fost redusă la jumătate”, a precizat autorul principal dr. Kevan Herold de la Universitatea Yale din New Haven, Connecticut, citat de Reuters.
Cu toate acestea autorii consideră că vor fi necesare studii suplimentare înainte ca autorităţile de reglementare să aprobe medicamentul.
Aproximativ 1,25 milioane de persoane din S.U.A. au diabet de tip 1, cu aproape 18.000 de cazuri noi diagnosticate anual la persoanele sub 20 de ani, afirmă American Diabetes Association.
Deşi până acum cercetătorii au ezitat să dea pacienţilor medicamentul pe termen lung din teamă că acesta ar putea slăbi prea mult sistemul imunitar al acestora, ”o altă rundă de terapie ar putea întârzia în continuare dezvoltarea diabetului şi asta sperăm să reuşim să facem” a mai precizat Herold.