Un medicament pentru Alzheimer poate inversa daunele cerebrale produse de consumul de alcool în adolescenţă, arată un studiu realizat în laborator

Un medicament pentru Alzheimer poate inversa daunele cerebrale produse de consumul de alcool în adolescenţă, arată un studiu realizat în laborator

Donepezil, un medicament folosit pentru a încetini declinul cognitiv la adulţii cu boala Alzheimer, poate inversa inflamaţia cerebrală şi daunele neuronale provocate de alcool în timpul adolescenţei, potrivit unui studiu realizat în laborator.

Într-un studiu descris în jurnalul "Scientific Reports", cercetătorii de la Duke Health au vrut să înţeleagă modul prin care consumul de alcool schimbă hipocampul - o regiune critică pentru învăţare şi memorie şi de asemenea legată de anxietate - şi dacă medicamentul, donepezil, ar putea inversa acele schimbări. Pentru studiu Au fost folosiţi şoarecii de laborator ca model pentru adolescenţii şi tinerii adulţi ce consumă alcool de câteva ori pe săptămână.

"Cercetătorii au început să arate că adolescenţii umani ce consumă alcool timpuriu şi consistent în timpul anilor de adolescenţă au unele deficite ale funcţiei cerebrale ce pot afecta învăţarea şi memoria, cât şi anxietatea şi comportamentele sociale, iar schimbările pot fi subtile. Studiile asupra animalelor model au arătat că expunerea la alcool în adolescenţa poate schimba modul prin care celulele nervoase comunică una cu alta şi nivelul plasticităţii din circuitele cerebrale - ceea ce compromite abilitatea creierului de a se schimba şi de a se adapta. Aceste schimbări se pot vedea la maturitate - mult după ce s-a sfârşit expunerea la alcool", a spus dr. Scott Swartzwelder, profesor de psihiatrie la Duke şi autor principal al studiului, citat de sciencedaily.com.

Din cauza că nu pot din motive etice să le ceară persoanelor tinere să bea alcool pentru a îi studia efectul, cercetătorii folosesc creierul în curs de dezvoltare al şobolanilor pentru a înţelege efectele "expunerii intermitente la alcool", rezultând în niveluri ale alcoolului din sânge similare cu cele din sângele adolescenţilor umani.

Pe lângă inflamaţia cerebrală, expunerea în adolescenţa la alcool a inhibat naşterea noilor neuroni în hipocamp şi chiar ar putea accelera moartea neuronală, ceea ce face mai uşoară pierderea celulelor existente şi mai dificilă producerea unora noi, se mai arată în concluziile cercetării.

Odată ce şobolanii au ajuns la maturitate, li s-a administrat donepezil, o substanţă ce sporeşte cogniţia, comercializată sub numele Aricept. După patru zile de tratament, cercetătorii au studiat creierul animalelor, analizând atent hipocampul. Şobolanii ce au luat donepezil la maturitate după expunerea din adolescenţă la alcool au prezentat o inflamaţie mai redusă şi o abilitate mai bună de a produce noi neuroni, în comparaţie cu şobolanii ce nu au avut parte de tratamentul cu donepezil.

Cercetarea demonstrează potenţialul de a repara unele tipuri de daune cauzate de expunerea la alcool în timpul adolescenţei şi în afară de acest lucru, ar putea duce la o înţelegere mai specifică a mecanismelor celulare ce fac creierul în curs de dezvoltare vulnerabil în mod particular la substanţe ca alcoolul, se mai arată în concluziile studiului.

viewscnt