Un nou antibiotic pentru tratarea infecţiilor pulmonare, dezvoltat în Japonia

Un nou antibiotic pentru tratarea infecţiilor pulmonare, dezvoltat în Japonia

O echipă de cercetători din Japonia a realizat un nou compus derivat din eushearilidă şi au demonstrat proprietăţile sale antibacteriene şi antifungice, care îl poate face util pentru a trata infecţiile pulmonare, meningita şi encefalita.

Recent, doctorii au observat o tendinţă în creştere a prezenţei infecţiilor fungice, sau micozelor, în cazul pacienţilor imunocompromişi, ce pot fi mortale.

Imunodeficienţa este afecţiunea în care capacitatea sistemului imunitar de a lupta bolile a fost compromisă. Persoanele imunocompromise au un risc mai ridicat de a contacta noi boli, în comparaţie cu persoanele cu sistemele imunitare sănătoase.

Imunodeficienţa apare de obicei ca o consecinţă a câtorva factori, cum ar fi boli ca SIDA şi diabetul sau chimioterapia şi transplanturile de organe.

În astfel de cazuri, tratamentul necesită utilizarea unor compuşi speciali cu proprietăţi antifungice. Din păcate, medicamentele antifungice disponibile în prezent sunt foarte limitate.

În 2006, a fost descoperit un compus principal "eushearilida", derivat din fungi. S-a descoperit că are proprietăţi antifungice şi antifermentare şi ar putea ataca câţiva fungi ce cauzează infecţii la oameni. Cercetătorii de la Universitatea de Ştiinţe din Tokio a explorat anterior structura chimică unică şi metoda de sinteză a eushearilidei.

Acum, cercetătorii conduşi de prof. Isamu Shiina, au folosit descoperirile lor anterioare pentru a deriva compuşi din eushearilide ce ar putea avea efecte benefice îmbunătăţite.

Scopul lor a fost de "a analiza efectele antibacteriene asupra unor fungi şi bacterii ale noului compus principal 23-demethyleushearilidă, numit colocvial usharelidă, derivat din eushearilidă", a explicat prof. Shiina, citat de sciencedaily.com.

Usharelida a fost derivată din eushearilide printr-un set de reacţii ce implică alterarea moleculelor ataşate la al 23-lea atom de carbon al eushearilidei. Odată ce usharelida şi variaţiile sale structurale au fost derivate, au fost testate pentru proprietăţile antibiotice, în special împotriva fungilor şi bacteriilor.

Cercetătorii au descoperit că aceşti compuşi au avut proprietăţi antibiotice semnificative, în particular, două din variaţiile usharelide au prezentat proprietăţii antimicrobiene împotriva Candida albicans. Între timp, majoritatea variaţilor au prezentat proprietăţi antimicrobiene împotriva Cryptococcus neoformans, ce cauzează infecţii pulmonare, meningă şi encefalită, în particular la pacienţii cu SIDA.

Ce a fost şi mai interesant este că aceste variaţii au prezentat de asemenea proprietăţii antibacteriene bune împotriva câtorva specii bacteriene, inclusiv împotriva stafilococului auriu rezistent la meticilină, bacterie dificil de abordat din cauza rezistenţei la unele antibiotice şi cauzează infecţii posibil fatale, mai ales la persoanele cu sisteme imunitare slabe.

Aceste descoperiri arată statutul unic şi importanţa eushearilidelor şi a usharelidelor în tratamentul unor boli fungice pentru persoanele imunocompromise. De asemenea, atestă proprietăţile bacteriene ale acestor compuşi. Usharelida are potenţialul de a fi aplicată în tratamentul pacienţilor cu boli fungice, cum ar fi candidoza şi în eliminarea infecţiilor din spitale cauzate de strafilococul auriu rezistent la meticilină şi enterococul rezistent la vancomicină.

"Proprietăţile antibiotice ale derivaţilor eushearilidei nu sunt îndreptate numai împotriva unor fungi, dar şi împotriva bacteriilor, în special împotriva celor importante rezistente la medicamente cum ar fi stafilococul auriu. Aceasta este o nouă descoperire ce necesită mai multe cercetări, dată fiind nevoia urgentă de opţiuni de tratament pentru stafilococul auriu rezistent la meticilină", a mai subliniat prof. Shiina.

viewscnt