Un nou tratament poate stârpi infecţiile bacteriene care pot fi mortale pentru pacienţii cu fibroză chistică şi alte afecţiuni pulmonare cronice, cum ar fi bronşiectazia. Mycobacterium abscessus a fost practic imposibil de eradicat la persoanele cu fibroză chistică, până acum, când cercetătorii de la Universitatea Aston University şi Spitalul de Copii Birmingham au găsit soluţia.
Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Aston au combinat trei antibiotice - amoxicilină şi imipenem-relebactam şi au descoperit că acest tratament este 100% eficient în uciderea infecţiei cu Mycobacterium abscessus, care este de obicei extrem de dificil de tratat la pacienţii cu fibroză chistică. Infecţia are ca rezultat scăderea severă a funcţiei pulmonare şi uneori moartea.
Cercetătorii au utilizat probe de agent patogen prelevate de la 16 pacienţi infectaţi cu fibroză chistică şi au testat noua combinaţie de medicamente. Cantităţile de amoxicilină-imipenem-relebactam necesare erau suficient de mici pentru a fi administrate în siguranţă pacienţilor şi pentru a ucide bacteria.
„Această nouă combinaţie de medicamente este un pas important înainte pentru pacienţii cu fibroză chistică care se infectează cu bacteriile mortale Mycobacterium abscessus. Noua noastră combinaţie de medicamente este semnificativ mai puţin toxică decât cele utilizate în prezent. Acest lucru arată că medicamentele acestea atunci când sunt utilizate în combinaţie, sunt pe scară largă eficiente şi, prin urmare, ar putea face o diferenţă uriaşă în cazul persoanelor ale căror opţiuni de tratament sunt limitate în prezent”, a declarat dr. Jonathan Cox, lector în Microbiologie la Universitatea Aston şi liderul echipei care a descoperit acest nou tratament.
Potrivit siteului Medicalxpress.com oamenii de ştiinţă speră să se poată începe tratamentul pacienţilor cât mai curând posibil. Rezultatele acestei cercetări vor avea impact asupra copiilor trataţi pentru infecţie la Spitalul de Copii din Birmingham, spital care a finanţat o parte din cercetare.
,,Această descoperire interesantă va avea un impact semnificativ asupra îngrijirii pacienţilor cu fibroză chistică la nivel global", a precizat dr. Maya Desai, consultant în pediatrie respiratorie la Spitalul de Copii din Birmingham.
Cu mai multe finanţări, oamenii de ştiinţă vor putea trece în următoarea etapă a cercetării: testarea tratamentului la mai multe persoane cu fibroză chisitică infectate cu această bacterie, comparându-l cu antibioticele utilizate în prezent.
Cea mai temută infecţie în fibroza chistică
Mycobacterium abscessus este un agent patogen din aceeaşi familie care provoacă tuberculoza. El provoacă infecţii pulmonare grave la persoane (în special la copii) cu afecţiuni pulmonare, în special fibroza chistică. Este foarte rezistent la medicamente. În prezent, pacienţilor li se oferă un cocktail de antibiotice care provoacă reacţii adverse grave, inclusiv pierderi severe de auz şi adesea nu duc la vindecare.
Infecţia cu Mycobacterium abscessus poate fi mortală, în cazul pacienţilor care necesită un transplant de plămâni, deoarece aceştia nu sunt eligibili pentru operaţie dacă infecţia este prezentă.
,,Infecţia cu Mycobacterium abscessus este cunoscută ca fiind cea mai temută infecţie pe care o persoană cu fibroză chistică o poate dezvolta. Aşteptăm cu nerăbdare noi tratamente cu antibiotice pentru infecţia cu M. abscessus”, a spus dr. Paula Sommer, şefa Departamentului de Cercetare din cadrul Cystic Fibrosis Trust, din Marea Britanie.
Recent o echipă de cercetători americani a identificat modul de interacţiune a bacteriilor din sistemul respirator ce cauzează infecţii severe pacienţilor cu fibroză chistică.
La nivel mondial există peste 70.000 de persoane cu fibroză chistică (CF), o afecţiune genetică mult mai complexă decât s-a crezut iniţial. Boala are o incidenţă de 1 la 2.000-2.500 de naşteri în Europa, fiind considerată o boală rară. În Marea Britanie mai mult de 10.000 de persoane trăiesc cu această boală, iar Mycobacterium abscessus infectează 13% din persoanele cu fibroză chistică.
În România nu există studii privind prevalenţa fibrozei chistice la nivel naţional. Dr. Iustina Stan, medic primar pediatru, specialist în pneumologie pediatrică, susţine că suntem egali cu restul ţărilor europene, fiind în aceeaşi zonă de 1 la 2000-2500 de naşteri.