Un nou tratament pentru migrenă acută dezvoltat în SUA a obţinut rezultate pozitive în studiile clinice

Un nou tratament pentru migrenă acută dezvoltat în SUA a obţinut rezultate pozitive în studiile clinice

Rimegepant, un medicament de nouă generaţie pentru crizele acute de migrenă, reuşeşte să elimine durerea şi să reducă simptomele asociate crizelor de migrenă, conform unui nou studiu de faza a III-a prezentat în publicaţia "New England Journal of Medicine". Rimegepant este în curs de evaluare în vederea aprobării la Administraţia pentru Alimente şi Medicamente din Statele Unite.

"Pentru prima dată în aproape trei decenii, persoanele cu migrenă care nu reacţionează la medicamentele existente au la dispoziţie o nouă opţiune pentru reducerea sau eliminarea durerii în timpul crizelor", a declarat Edwin S. Lowe, profesor şi vicepreşedinte al departamentului de Neurologie al Albert Einstein College of Medicine, citat de sciencedaily.com.

Durerile ce cap cauzate de migrenă afectează aproximativ 12-14% din oameni, sau mai mult de un miliard de indivizi din întreaga lume.

Această tulburare neurologică cronică implică puternice dureri de cap ce revin în crize periodice asociate cu alte simptome precum greaţa sau sensibilitatea exagerată la lumină şi sunete. Mai mult de trei sferturi dintre persoanele care suferă de migrenă au cel puţin un atac pe lună şi mai mult de jumătate sunt grav afectate în timpul crizelor.

În prezent, multe persoane cu migrenă iau medicamente ce conţin substanţa activă triptan cum ar fi sumitriptan, eletriptan şi rizatriptan, care au fost introduse în anii 1990. Triptan opreşte migrenele acute prin stimularea receptorilor de serotonină, care la rândul lor reduc inflamaţia şi contractă vasele de sânge. Dar triptan nu ajută pe toată lumea, deoarece poate produce efecte secundare intolerabile şi din moment ce contractă vasele de sânge nu poate fi administrat persoanelor cu boli cardiovasculare sau cu factori de risc major de astfel de maladii.

Noua clasă de medicamente care include şi rimegepant conţine substanţa activă gepant şi este destinată pacienţilor care nu pot lua tripatan sau celor la care acesta nu dă rezultate se mai arată în concluziile studiului.

Gepant acţionează prin vizarea receptorilor pentru o mică proteină, numită CGRP, implicată în migrenă. În timpul atacurilor de migrenă, CGRP este eliberată în exces ceea ce produce durere. Gepant uşurează durerea şi alte simptome ale migrenei prin blocarea căii CGRP.

Studiul a evaluat efectele rimegepant, asupra a peste 1.000 de bărbaţi şi femei cu migrenă la 49 de centre din SUA. Participanţii au fost instruiţi să ia un comprimat de rimegepant sau o tabletă placebo atunci când au avut o criză de migrenă cu dureri moderate sau severe.

Înainte de a lua comprimatul şi timp de 48 de ore după aceea, pacienţii au răspuns la întrebările unui chestionar privind durerea şi simptomele cele mai deranjante. Participanţii şi-au ales cele mai deranjante simptome dintr-o listă, care cuprindea şi intoleranţa la lumină, intoleranţa la sunete puternice sau greaţa.

Două ore după administrarea comprimatelor, în cazul a 19,6% dintre pacienţii din grupul tratat cu rimegepant durerea a fost eliminată, comparativ cu 12,0% în grupul placebo.

Totodată, simtomele cele mai deranjante au fost eliminate în cazul a 37,6% dintre pacienţii din grupul căruia i s-a administrat rimegeant şi la doar 25,2% dintre pacienţii din grupul care a primit un tratament placebo. Efectele secundare au fost minime, greaţă şi infecţii ale tractului urinar, singurele efecte adverse raportate la mai mult de 1% dintre pacienţi şi fără efecte adverse cardiovasculare observate.

viewscnt