Un prim pas în dezvoltarea unui tratament pentru Alzheimer, realizat de cercetători americani

Un prim pas în dezvoltarea unui tratament pentru Alzheimer, realizat de cercetători americani

Un studiu realizat de cercetători americani de la Lady Davis Institute şi de la Jewish General Hospital arată că un nou tratament poate stopa pierderea memoriei generată de boala Alzheimer, cea mai răspândită formă de demenţă, relatează sciencedaily.com.

Studiul, care a inclus teste realizate în laborator pe şoareci şi a fost prezentat în publicaţia Nature Communications, poate indica o cale de urmat în vederea realizării unui tratament eficient pentru Alzheimer.

Doctorul LeBlanc, de la Universitatea McGill, a încercat mult timp să identifice primele procese neurologice care arată pierderea memoriei în cazul personelor în vârstă.

Echipa sa a descoperit că enzima caspaza 6 este activată în leziunile din creier asociate cu boala Alzheimer, fiind asociată cu pierderea memoriei.

Cercetătorii au plecat de la ipoteza că inhibarea caspazei 6 ar putea opri evoluţia demenţei. În urma analizelor, ei au descoperit că o altă enzimă, numită caspază 1, are un rol determinant în activarea caspazei 6.

“A fost o descoperire importantă, pentru că inhibitorii caspazei 1 au fost deja dezvoltaţi pentru a trata afecţiuni inflamatorii la oameni. De aceea, am decis să testăm efectele unui anumit inhibitor al caspazei 1, numit VX-765, asupra pierderii memoriei şi patologiilor cerebrale pe şoareci”, a declarat LeBlanc.

Cercetătorii au descoperit că VX-765 are un efect neaşteptat în testele efectuate pe şoareci: opreşte pierderea memoriei şi elimină inflamaţiile.

Potrivit cercetătorilor, descoperirea ar putea sta la baza dezvoltării unui prim tratament pentru boala Alzheimer, însă există multe etape de realizat, inclusiv studii clinice care să testeze eficienţa unui eventual tratament.

În prezent nu există niciun tratament eficient pentru Alzheimer, boală care afectează aproape 50 de milioane de persoane pe plan mondial.

Recent, miliardarul american Bill Gates şi preşedintele Estée Lauder, Leonard Lauder, au anunţat că vor acorda 30 milioane dolari în următorii trei ani pentru a încuraja dezvoltarea de noi teste pentru diagnosticarea timpurie a maladiei Alzheimer.

viewscnt