O echipă de cercetători din California, Statele Unite, a obţinut rezultate promiţătoare în urma unor teste realizate în laborator în vederea dezvoltării unui vaccin pentru acnee, relatează medicalnewstoday.com.
Echipa de cercetători, condusă de Chun-Ming Huang, de la Universitatea California din San Diego, a încercat să combată toxina secretată de bacteria Cutibacterium acnes (numită anterior Propionibacterium acnes), care provoacă erupţiile acneice, cu ajutorul unor anticorpi.
Rezultatele studiului, prezentate în publicaţia Journal of Investigative Dermatology, arată că metoda pe care au dezvoltat-o reduce, de asemenea, semnificativ inflamaţiile generate de erupţiile acneice.
Astfel, bacteria Cutibacterium acnes produce o toxină numită factorul Christie-Atkins-Munch-Peterson (CAMP), care are un rol determinant în inflamaţiile acneice.
Cercetătorii au testat în laborator, pe şoareci şi pe celule umane prelevate din piele, eficienţa folosirii unui tip de anticorpi monoclonali împotriva factorului CAMP.
Rezultatele obţinute în laborator au fost pozitive, în condiţiile în care anticorpii au redus efectele toxinei.
"Dacă rezultatele vor fi validate de studii clinice realizate la o scară mai mare, impactul potenţial al cercetărilor noastre este imens pentru sute de milioane de oameni afectaţi de acnee", a declarat Chun-Ming Huang.
În prezent, doar în Statele Unite, 85% dintre adolescenţi şi 40 de milioane de adulţi sunt afectaţi de acnee, iar tratamentele actuale sunt puţin eficiente, potrivit experţilor.