Un test sanguin dezvoltat de cercetători scandinavi poate detecta cancerul de pancreas în stadiu iniţial

Un test sanguin dezvoltat de cercetători scandinavi poate detecta cancerul de pancreas în stadiu iniţial

Un test de sânge dezvoltat de cercetători din Suedia şi Danemarca poate detecta cancerul de pancreas, una dintre cele mai grave forme de cancer, în stadiile iniţiale cu o acurateţe de 96%, relatează europeanpharmaceuticalreview.com.

Cercetători de la Universitatea Lund (Suedia), Spitalul Herlev (Danemarca), Knight Centre şi Immunovia AB (Suedia) au lucrat împreună pentru a dezvolta un nou test de sânge, folosind mostre de sânge prelevate de la bolnavi de cancer de pancreas din Danemarca şi SUA, aflaţi în diferite stadii ale maladiei.

În prezent, cancerul de pancreas este dificil de detectat şi diagnosticat, numărându-se printre cele mai mai importante cauze de deces din cauza cancerului pe plan mondial.

Când este detectată, boala se află de obicei în stadiu avansat. Astfel, deşi cancerul de pancreas reprezintă doar 3% din numărul total de cazuri de cancer, provoacă mai multe decese decât cancerul de sân, mult mai răspândit.

Potrivit estimărilor actuale, cancerul pancreatic va reprezenta a doua cea mai mare cauză de deces din cauza cancerului pe plan mondial în 2030.

"Testul nostru poate detecta cancerul pancreatic cu o acurateţe de 96% pentru stadiul I şi stadiul II, când încă o intervenţie chirurgicală are şanse de succes. Nu există în prezent medicamente care să vindece pacienţii şi sunt puţine opţiuni de tratament disponibile pentru pacienţii cu cancer de pancreas în stadiu avansat, fază în care acest tip de cancer este de obicei diagnosticat", a declarat profesorul Carl Borrebaeck de la departamentul de imunotehnologie al Universităţii Lund.

Testul a fost dezvoltat pe o micromatrice de anticorpi care conţine sute de fragmente recombinante de anticorpi, specifice pentru un număr de proteine imunoregulatoare, antigeni asociaţi cu tumora de pancreas şi alte elemente, arată studiul prezentat în Journal of Clinical Oncology.

În condiţiile în care sistemul imunitar este primul care reacţionează în cazul unei maladii complexe, precum cancerul sau bolile autoimune, micromatricea a fost dezvoltată astfel încât să detecteze aceste prime reacţii imunitare.

Prin această metodă, indiciile despre dezvoltarea tumorii devin dispobibile cu mult înainte ca ele să fie vizibile pe imaginile obţinute prin tomografie computerizată.

Echipa de cercetători a analizat sute de markeri, însă a selectat 29 care ajută la detectarea cancerului pancreatic.

Cercetătorii vor să continue analizele şi urmează să testeze metoda pentru screening-ul persoanelor predispuse să dezvolte cancer de pancreas. În plus, un studiu de amploare cu persoane considerate cu cel mai mare risc de îmbolnăvire a fost deja demarat în Statele Unite.

viewscnt