Un vaccin experimental pentru virusul Zika, testat în SUA, a arătat rezultate pozitive

Un vaccin experimental pentru virusul Zika, testat în SUA, a arătat rezultate pozitive

Un prim vaccin experimental pentru virusul Zika, realizat în Statele Unite, s-a dovedit eficient în testele efectuate pe şoareci, arată raportul de cercetare citat de sciencedaily.com.

Virusul Zika a fost identificat pentru prima dată în 1947 în Uganda şi provoacă la om o boală infecţioasă virală, numită febra Zika. Virusul are cele mai grave efecte la femeile gravide şi fetuşii lor.

Nou-născuţii ai căror mame sunt infectate cu virusul Zika riscă să fie diagnosticaţi cu microcefalie. De asemenea, virusul poate provoca avort spontan sau alte probleme grave femeilor gravide infectate.

În prezent nu există un vaccin pentru Zika pe piaţă, chiar dacă existe mai multe echipe de cercetare care încearcă să dezvolte vaccinuri eficiente.

Echipa de cercetători de la Universitatea de Stat din Ohio, SUA, a dezvoltat şi testat un vaccin care foloseşte o metodă mai puţin obişnuită pentru a combate virusul.

Vaccinul într-o singură doză dezvoltat în SUA conţine genele a două sau trei proteine ale virusului Zika. El s-a dovedit eficient în a genera o reacţie a sistemului imunitar care să prevină infecţii ulterioare, potrivit raportului prezentat în publicaţia Nature Communications.

“În aceste teste, vaccinul s-a dovedit puternic, sigur şi foarte eficient, cel puţinpe termen scurt. Mai este cale lungă de parcurs, dar credem că sunt şanse mari să devină un vaccin pentru uz uman”, a declarat şeful echipei de cercetare, Jianrong Li, profesor la Universitatea din Ohio.

Echipa condusă de Jianrong Li a folosit o metodă mai puţin obişnuită pentru a introduce proteinele virusului Zika în organism: a folosit o formă slăbită a unui alt virus, VSV (vesicular stomatitis virus), prezent la bovine şi inofensiv pentru oameni.

În acest virus, care nu este detectat de sistemul imunitar al omului, sunt introduse proteinele virusului Zika, care declanşează apoi o reacţie a sistemului imunitar şi generează imunitate.

Metoda a  fost deja folosită cu succes pentru crearea unui vaccin pentru Ebola, potrivit cercetătorilor.

Deocamdată, virusul a fost testat cu success pe şoareci în laborator şi urmează testarea pe subiecţi umani.

În prezent, pentru a evita infectarea cu virusul Zika, persoanele aflate în zonele afectate sunt sfătuite să folosească insecticid pentru ţânţari şi să folosească alte mijloace de prevenţie pentru a reduce riscurile.

Virusul Zika este transmis prin înţepătura unui ţânţar. Timp de mai multe decenii, virusul a fost semnalat doar sporadic în Africa şi Asia.

După 2007, virusul a început să provoace epidemii  în insule din Pacific şi în unele state din America de Sud, mai ales în Brazilia şi Columbia. Ulterior, virusul Zika s-a răspândit rapid în mai multe ţări din America Centrală şi de Sud.

viewscnt