Unifarm, transformată în companie ce acţionează pe piaţa concurenţială pentru a obţine profit

Unifarm, transformată în companie ce acţionează pe piaţa concurenţială pentru a obţine profit

Societatea Unifarm, aflată sub autoritatea Ministerului Sănătăţii, va fi transformată în companie ce acţionează pe piaţa concurenţială pentru a obţine profit, prevede un act normativ elaborat de Ministerul Sănătăţii.

În prezent, societatea se ocupă cu asigurarea cu medicamente, aparatură, seruri, vaccinuri şi cu alte produse din producţia internă şi din import a unităţilor sanitare publice din sistemul naţional de sănătate.

Compania a fost înfiinţată pentru ca Ministerul Sănătăţii să poată rezolva operativ situaţiile speciale, de excepţie, ce pot apărea în activitatea complexă în vederea asigurării unei bune stări de sănătate a populaţiei.

Însă un proiect de act normativ elaborat de Ministerul Sănătăţii prevede schimbarea statutului societăţii şi transformarea sa într-o companie ce acţionează pe piaţa concurenţială, pentru obţinerea de profit.

"Proiectul de hotărâre reglementează faptul că societatea se manifestă ca subiect de drept privat în desfăşurarea activităţii curente comerciale, acţionând în piaţa concurenţială liberă şi urmărind obţinerea de profit", precizează nota de fundamentare a proiectului de actnormativ.

De asemenea, revocarea membrilor consiliului de administraţie nu se va mai face prin ordin al ministrului sănătăţii, aceştia urmând să fie selectaţi în conformitate cu OUG. nr. 109/2011 privind guvernanţa corporativă.

Conform statutului actual, obiectul de activitate al Unifarm îl constituie, în principal, asigurarea cu medicamente, produse farmaceutice şi parafarmaceutice, produse tehnico-medicale, aparatură şi echipamente sanitare, seruri şi vaccinuri, reactivi şi cu alte produse din producţia internă şi din import a unităţilor sanitare publice din sistemul naţional de sănătate.

De asemenea, prin depozitele proprii, compania asigură constituirea rezervei pentru situaţii speciale pentru medicamente şi dispozitive medicale cu finanţare integrală de la bugetul de stat, precum şi stocarea, împrospătarea, scoaterea sub formă de împrumut sau definitivă a acestora din rezerva pentru situaţii speciale.

În 2021, compania Unifarm a înregistrat un nivel-record de pierderi, de aproape 50 milioane euro, în condiţiile în care veniturile sunt mult mai mică decât cheltuielile.

viewscnt