Circa unul din şapte (14%) medicamente esenţiale disponibile în ţările cu venituri scăzute sau medii este contrafăcut, expirat sau de calitate scăzută, arată un studiu extins realizat de cercetători din Statele Unite, citat de Reuters.
O echipă de cercetători a analizat 350 de studii precedente în care au fost testate 400.000 de medicamente în ţările cu venituri scăzute sau medii.
Potrivit cercetătorilor, 14% dintre medicamentele analizate erau fie contrafăcute, fie expirate, fie de o calitatate scăzută, punând în pericol siguranţa pacienţilor.
“Medicamentele de calitate scăzută conţin puţină substanţă activă – sau nu conţin deloc – şi pot prelungi boala, pot duce la eşecul tratamentului şi contribuie la creşterea rezistenţei la medicamente”, a declarat şeful echipei de cercetători, Sachiko Ozawa de la Universitatea din Carolina de Nord, SUA.
Un alt risc este legat de conţinutul prea mare de substanţă activă din medicamente, ceea ce poate genera probleme grave de sănătate, spun cercetătorii.
Cele mai grave probleme sunt în Africa, unde unul din cinci medicamente este contrafăcut sau nesigur pentru pacienţi, potrivit studiului publicat în JAMA Network Open,.
În statele din Asia, 14% dintre medicamentele disponibile pe piaţă sunt contrafăcute, expirate sau de calitate scăzută.
Cele mai mari probleme sunt în cazul medicamentelor anti-malarice, în condiţiile în care 19% dintre acestea sunt nesigure pentru pacienţi în statele sărace.
De asemenea, 12% dintre antibioticele analizate erau contrafăcute, expirate sau de calitate scăzută, mai arată studiul.
Cercetătorii au calculat că impactul financiar al utilizării de medicamente contrafăcute sau nesigure este cuprins între 10 miliarde şi 200 de miliarde de dolari pe an.