Vaccinarea anti-HPV a femeilor ar putea reduce semnificativ riscul transmiterii virusului către făt, care poate genera o afecţiune gravă numită papilomatoză respiratorie recurentă, potrivit unui studiu realizat în Australia, citat de forbes.com.
Virusul Papiloma uman (HPV) este de mult timp considerat un factor de risc pentru dezvoltarea mai multor tipuri de cancer, precum cancerul cervical. Însă unele forme ale virusului HPV pot provoca negi genitali şi formarea unor tumori canceroase la femei.
O consecinţă mai puţin cunoscută este transmiterea de la femeile însărcinate cu HPV la făt. Chiar şi în absenţa negilor genitali, transmiterea virusului către făt poate provoca o boală rară şi gravă la copii, numită papilomatoză respiratorie recurentă.
Papilomatoza respiratorie recurentă (PRR) este o afecţiune caracterizată prin proliferarea recurentă de papiloame scuamoase benigne la nivelul tractului respirator. Afecţiunea este întâlnită în mod obişnuit la copii (PRR infantilă), dar poate să apară şi la adulţi.
Însă un studiu realizat recent în Australia şi prezentat în publicaţia Journal of Infectious Diseases arată că vaccinarea anti-HPV a femeilor poate reduce semnificativ riscul apariţiei PRR la copii.
Astfel, între 2012 şi 2016, numărul de cazuri de PRR a sccăzut semnificativ în Australia, după o campanie masivă de promovare a vaccinării anti-HPV în rândul femeilor cu vârsta între 12 şi 26 de ani.
Potrivit studiului, incidenţa PRR a scăzut de la 0.16 cazuri la 100.000 de persoane în 2012 până la 0.07 la 100.000 în 2016.
Mai mult, niciun copil al unei femei care a fost anterior vaccinată anti-HPV nu a fost diagnosticat cu PRR.
Chiar dacă rezultatele studiului trebuie confirmate de alte analize, cercetătorii consideră că vaccinarea anti-HPV are ca efect şi blocarea transmisiei virusului către făt.
Datele au fost publicate într-un moment în care există dezbateri extinse legate de vaccinarea anti-HPV în multe ţări dezvoltate, mai ales în privinţa obligativităţii vaccinării.