Vaccinul împotriva noului coronavirus ar putea fi creat în două săptămâni. Procesul de aprobare durează luni de zile

Vaccinul împotriva noului coronavirus ar putea fi creat în două săptămâni. Procesul de aprobare durează luni de zile

Zeci de laboratoare la nivel mondial lucrează la crearea unui vaccin care ar conferi protecţie permanentă împotriv noului coronavirus din China. Câţiva cercetători americani spun că un vaccin eficient ar putea fi creat în două săptămâni, folosind tehnici avansate. Procedurile de reglementare a acestui vaccin însă durează luni de zile, chiar un an.

,,Ştim suficient. Putem face acest lucru. De fapt, putem face un vaccin în laborator în două săptămâni", a declarat Florian Krammer, profesor de vaccinologie la Icahn School of Medicine din Mount Sinai, New York, potrivit Medicine.net.com.

Problema însă o reprezintă durata lungă de timp cu care se confruntă orice nou vaccin care trebuie să treacă prin procedurile de reglementare şi care durează luni de zile.

„Deşi am putea avea studiile clinice într-un an, nu mă aştept ca un vaccin împotriva noului coronavirus să fie disponibil din punct de vedere comercial într-un an”, a precizat dr. Amesh Adalja, cercetător la Centrul pentru Sănătate Johns Hopkins.

Laboratoarele de vaccinuri din întreaga lume îşi adaptează cercetarea în funcţie de munca depusă pentru vaccinurile anterioare împotriva coronavirusului pentru SARS şi MERS.

,,Există vaccinuri împotriva SARS şi MERS care funcţionează. Putem modela şi vaccinul cu noul coronavirus imediat pe baza acestor vaccinuri. Laboratorul meu face asta. Probabil sunt 50 de laboratoare în SUA care fac asta chiar acum", a spus Krammer.

Virologul Keith Chappell de la Universitatea din Queensland din Australia a declarat că  laboratorul său lucrează cu mare viteză pentru a produce un vaccin folosind secvenţa genetică a virusului, pe care chinezii au împărtăşit-o lumii întregi.

Compania biotehnologică Moderna din Massachusetts dezvoltă un vaccin conceput genetic de cercetători şi speră să aibă studii de siguranţă pentru acest vaccin până în aprilie 2020.

Inovio, o altă firmă biotehnologică din Philadelphia, se pregăteşte pentru testarea în laborator şi pe animale a propriului vaccin şi a primit o subvenţie de 9 milioane de dolari de la Coaliţia pentru Epidemie Preparare şi Inovaţii, potrivit The New York Times.

Cercetători de la universitatea Imperial College din Londra se află deja în faza de testare pe animale a unui posibil vaccin împotriva 2019-nCoV. Responsabilul cercetării, Robin Shattock, a subliniat că după ce a fost elaborat un potenţial vaccin în termen de 14 zile ar putea fi demarate testele asupra oamenilor din vara aceasta, dacă se primeşte finanţarea necesară.

Acest vaccin nu va folosi la combaterea actualului focar, dar va fi esenţial în cazul declanşării unui nou focar pe viitor.

Coronavirusul din China a fost transmis de la lilieci la oameni prin intermediul pangolinului, singurul mamifer cu solzi din lume, care a servit drept gazdă intermediară, arată un studiu realizat de cercetători de la Universitatea Agricolă a Chinei de Sud, în condiţiile în care până acum nu era clar ce specie a servit drept gazdă intermediară în transmiterea virusului de la lilieci la oameni. Analiza genomică efectuată de cercetătorii cninezi a indicat că tulpina coronavirusului identificată la pangolini este identică în proporţie de 99% cu cea de la oamenii infectaţi.

viewscnt