Directorul general al Memorial Sloan Kettering (MSK) Cancer Center le-a trimis un email tuturor angajaţilor centrului în care îi anunţă că trebuie să facă mai mult efort în sensul prezentării relaţiilor cu companiile farmaceutice şi cu cele din sectorul serviciilor de sănătate, după ce un articol de presă a dezvăluit plăţi nedeclarate primite de un director al centrului, relatează ediţia online a The New York Times.
"Transparenţa este o chestiune serioasă", a scris directorul Craig B. Thompson.
Mesajul din email face referire la un articol publicat în weekend de The New York Times şi ProPublica despre modul în care directorul medical al MSK Cancer Center, doctorul José Baselga, a ţinut sub tăcere relaţiile sale extinse cu sectorul farmaceutic în zeci de articole publicate începând din 2013.
Potrivit articolului, Baselga a primit milioane de dolari sub formă de onorarii pentru consultanţă sau alte beneficii de la companii de servicii de sănătate, însă nu a dezvăluit aceste informaţii la conferinţele ştiinţifice la care a participat sau în articolele publicate.
Multe dintre articole au apărut în publicaţii reputate din domeniul medical, precum The New England Journal of Medicine, The Lancet şi Cancer Discovery - la care a îndeplinit chiar funcţia de redactor şef.
În urma dezvăluirilor, mai multe publicaţii din domeniul medical au anunţat că vor verifica modul în care informaţiile legale de plăţile încasate pentru studiile prezentate au fost făcute publice.
Potrivit The New York Times, există indicii solide că Balsega a încălcat regulile privind dezvăluirea plăţilor primite de la companii timp de mai mulţi ani.
Directorul MSK Cancer Center a propus, în email-ul trimis angajaţilor, realizarea unei dezbateri cu marile publicaţii medicale pentru a standardiza modul în care trebuie prezentate plăţile.
În urmă cu un deceniu, în SUA au izbucnit mai multe scandaluri legate de plăţi ascunse făcute de companiile farmaceutice către medici recunoscuţi. În urma dezvăluirilor, marile publicaţii medicale au înăsprit regulile de publicare a studiilor.
Totuşi, cazul doctorului Balsega arată că sunt necesare progrese suplimentare în acest domeniu, punctează jurnaliştii de la The New York Times.