Subvarianta extrem de contagioasă XBB.1.5 a omicron a devenit dominantă în rândul Europa, inclusiv în România. În acest an, autorităţile de reglementare au solicitat producătorilor de medicamente să actualizeze vaccinurile anti-Covid-19 pentru a oferi protecţie şi împotriva acestei subvariante, iar primele vaccinuri au ajuns deja în faza de autorizare. Miercuri, Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a recomandat autorizarea vaccinului Comirnaty adaptat pentru omicron XBB.1.5, dezvoltat de companiile Pfizer şi BioNTech.
Recomandarea de autorizare pentru vaccinul denumit Comirnaty Omicron XBB.1.5 este pentru administrare la adulţi şi la copiii cu vârsta de cel puţin 6 luni.
Decizia de autorizare aparţine Comisiei Europene, care de obicei urmează avizul EMA.
"Cum omicron XBB.1.5 este foarte apropiată de alte variante care circulă în prezent, este de aşteptat ca vaccinul să menţină o protecţie optimă împotriva Covid-19 cauzată de aceste variante, dar şi de omicron XBB.1.5", a precizat EMA, într-un comunicat.
Recomdările EMA prevăd că vaccinul trebuie administrat într-o singură doză persoanelor cu vârsta de cel puţin 5 ani indiferent de istoricul de vaccinare. Pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 6 luni şi 5 ani, vaccinul poate fi administrat cu o doză, în caz de vaccinare anterioară sau infectare cu SARS-CoV-2, sau 3 doze.
Şi alţi producători de vaccinuri, precum Moderna şi Novavax, au în dezvoltare versiuni adaptate ale vaccinurilor lor pentru a viza XBB.1.5 şi alte subvariante care circulă în prezent.
Subvarianta XBB.1.5 a omicron a fost detectată pentru prima dată în octombrie anul trecut în Statele Unite, unde este cunoscută şi sub numele de Kraken, şi, potrivit experţilor în sănătate, este cel mai contagios vector al noului coronavirus până în prezent.
Potrivit estimărilor publicate de ECDC, cu sediul la Stockholm, subvarianta reprezintă un „risc scăzut pentru populaţie” în ansamblu.
Acest risc este totuşi „moderat până la ridicat” pentru „persoanele vulnerabile, cum ar fi persoanele în vârstă, nevaccinate sau imunodeprimate”, potrivit agenţiei europene.