Volumul de medicamente generice şi biosimilare, în scădere în România. APMGR: Nu reuşim să le oferim tuturor pacienţilor accesul la tratament

Volumul de medicamente generice şi biosimilare, în scădere în România. APMGR: Nu reuşim să le oferim tuturor pacienţilor accesul la tratament

Autorităţile din România încearcă de câţiva ani să stimuleze prescrierea de medicamente generice şi biosimilare, cu un succes limitat până acum. O nouă măsură în acest sens a fost introdusă în contractul-cadru care a intrat în vigoare la 1 iulie 2023 şi care prevede prescrierea medicamentelor biosimilare pentru cel puţin 50% dintre pacienţi. Cu toate acestea, Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) semnealează scăderea volumului de medicamente generice şi biosimilare eliberate în ultima perioadă. 

Potrivit vicepreşedintelui APMGR, Daniel Bran, procentul medicamentelor generice şi biosimilare a coborât sub 60%.

"Ştim cu toţii acel număr, 65 cu 35, în sensul în care 65% dintre medicamente sunt medicamente generice sau biosimilare în volume, dar cheltuiala este de 35% din valoare sau banii pe care îi avem la dispoziţie. Dacă ne uităm la ultimele date, vom vedea un fenomen mai puţin plăcut şi anume acela că medicamentele generice şi biosimilare au scăzut ca volume. În momentul de faţă, în funcţie de cum definim anumiţi parametri, putem spune că au ajuns la sub 60% în volum, undeva la 57-58%, deşi cheltuiala cu aceste medicamente este undeva la 22-23%", a afirmat Daniel Bran, citat de Agerpres.

"Au scăzut volumele, un lucru îngrijorător. Fiecare procent de volume scăzute în tratamentul cu medicamente generice şi biosimilare înseamnă costuri crescute, înseamnă că, de fapt, nu reuşim să avem acea optimizare bugetară, pe de altă parte, nu reuşim să le oferim tuturor pacienţilor accesul la tratament", a adăugat vicepreşedintele APMGR, la Formul Industriei Farmaceutice.

În plus, numărul de medicamente generice disponibile pe piaţă este semnificativ mai mic în România decât în alte state din regiune.

"În România, în momentul de faţă, portofoliul de generice şi similare este undeva la 2.500-2.600 (...), în Cehia este dublu, în Polonia este de trei ori mai mare, iar în Germania este undeva la de patru-cinci ori mai mult. Dacă ne uităm la medicamentele care sunt înregistrate în România, proporţiile se păstrează. La noi, în ultimii patru-cinci ani, s-au înregistrat undeva la 250-300 de medicamente (...) în Cehia de două ori mai multe, în Polonia de trei ori mai multe", a explicat Daniel Bran.

Calculele APMGR arată că, din 2015 până în 2022, medicamentele generice şi biosimilare au adus o scădere a cheltuielilor publice pentru sănătate de peste 1 miliard de euro.

"O estimare în momentul de faţă (...) este că, în următorii cinci ani, medicamentele generice şi biosimilare vor aduce adiţional, prin expirarea patentelor anumitor produse, o scădere a cheltuielilor bugetare de 345 de milioane de euro", a mai spus Daniel Bran.

Conform raportului ‘’IQVIA Biosimilars competition in Europe 2020’’, până în anul 2030, aproximativ 100 de molecule biologice îşi vor pierde dreptul de exclusivitate, iar o adoptare corectă a medicamentelor biosimilare poate genera optimizări bugetare de 40 miliarde euro la nivel european.

Potrivit APMGR, economiile generate de medicamentele biosimilare vor permite compensarea mai multor medicamente noi.

viewscnt