All.Can România, o platformă internaţională dedicată îmbunătăţirii eficienţei tratării cancerului, lansează un apel către viitorul Guvern pentru prioritizarea oncologiei şi onco-hematologiei în politicile de sănătate publică.
În contextul creşterii cazurilor de cancer şi al necesităţii implementării eficiente a Planului Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Cancerului, iniţiativa locală All.Can a realizat o analiză privind resursele financiare, umane sau de infrastructură din sectorul de sănătate, în scopul îmbunătăţirii traseului pacientului cu cancer.
Rezultatele acestei analize arată progresele făcute în România pentru îngrijirea pacienţilor cu cancer, precum şi nevoia de îmbunătăţire în continuare a unor politici publice din domeniu, acolo unde există lacune sau ineficienţe sistemice. Astfel, All.Can semnalează o serie de direcţii de optimizare a resurselor disponibile, precum şi recomandări pentru facilitarea accesului pacienţilor la servicii esenţiale, pentru un traseu cât mai scurt al acestora în interiorul sistemului de sănătate, dar şi o îngrijire la standarde de calitate cât mai înalte.
În 2023, cheltuielile totale pentru traseul clinic oncologic – incluzând programele naţionale, serviciile spitaliceşti şi alte niveluri de asistenţă medicală – au fost estimate la 9,4 miliarde lei, iar pentru 2024 şi 2025, costurile prognozate ar trebui să crească la 10,5 miliarde lei şi respectiv 12,3 miliarde lei pentru ca ponderile să se păstreze - 17% din bugetul FNUASS şi respectiv 0,6% din PIB dedicate oncologiei. Nevoia în creştere şi problemele legate de accesul neuniform al pacienţilor la servicii de prevenţie, diagnostic şi tratament nu sunt însă acoperite de aceste sume.
În ceea ce priveşte traseul pacientului, cadrul legal prevede accesul la servicii pe întreg traseul clinic, asigurate prin programe naţionale de sănătate, pachetul de servicii de bază şi pachetul minimal de servicii. Cu toate acestea, analiza finanţării traseului clinic a constatat o serie de aspecte care necesită optimizare, precum:
- Nevoia de dezvoltarea şi finanţarea suplimentară a programelor de prevenţie şi promovare a sănătăţii şi accelerarea consultaţiilor de prevenţie pentru evaluarea riscului oncologic în asistenţa medicală primară;
- Dezvoltarea unor programe naţionale de screening populaţional, care este esenţială pentru diagnosticarea precoce a pacienţilor;
- Accesul la medicamente noi împotriva cancerului, care este întârziat şi lipsit de predictibilitate asupra disponibilităţii efective pentru pacienţi;
- Servicii precum radioterapia, testarea genetică, administrarea chimioterapiei şi îngrijirile paliative, care sunt dezvoltate incomplet şi distribuite neechitabil la nivel naţional;
- Birocraţia excesivă, care generează întârzieri semnificative în diagnostic şi tratament; pacientul pierde cel mai mult timp în etapa de obţinere a diagnosticului, întrucât lista furnizorilor de servicii care au fonduri disponibile pentru analizele necesare nu este cunoscută de pacienţi;
- Zone lipsite de medici şi cu populaţie neasigurată, unde un rol important îl au asistenţii medicali comunitari, dar numărul lor este insuficient.
În ultimii ani, România a înregistrat progrese importante în combaterea cancerului, fiind prima ţară din UE care a adaptat prevederile Planului European de Combatere a Cancerului într-un document naţional, dar şi prin iniţiative precum îmbunătăţirea accesului la terapii inovatoare şi demersuri de aliniere la standardele europene. Totuşi, sustenabilitatea pe termen lung a acestor iniţiative depinde de investiţii constante în prevenţie, diagnostic precoce şi îngrijiri complete pentru pacienţi.
Recomandările experţilor All.Can rezultate în urma analizei resurselor existente sunt de natură să îmbunătăţească eficienţa organizării şi furnizării serviciilor pe traseul clinic, sustenabilitatea resurselor financiare disponibile şi accesul pacienţilor la intervenţii preventive şi îngrijiri curative.
Pe termen imediat sunt propuse recomandări de optimizare în ceea ce priveşte predictibilitatea, precum:
- îmbunătăţirea managementului fondurilor alocate şi a tarifelor per serviciu în asistenţa medicală primară pentru încurajarea prevenţiei, iar stabilirea plafoanelor de contractare să se facă prin previzionarea nevoii de finanţate a noilor terapii pentru care pacienţii aşteaptă compensarea;
- stabilirea unor termene maxime de 3 luni şi 6 luni până la includerea în listă a medicamentelor cu decizie de includere necondiţionată, respectiv a celor cu decizie de includere condiţionată.
Pe termen mediu sunt făcute recomandări precum:
- îmbunătăţirea colectării contribuţiilor de asigurări sociale de sănătate şi extinderea bazei de impozitare pentru asigurarea sustenabilităţii sistemului de sănătate;
- introducerea de criterii de evaluare a rezultatelor, dezvoltarea capacităţii de management de programe şi finanţarea activităţii de management clinic, inclusiv prin existenţa unui asistent comunitar în fiecare comunitate;
- dezvoltarea programelor de screening populaţional şi recompensarea performanţei pentru stimularea testării;
- dezvoltarea integrată a serviciilor paleative, ameliorarea distribuţiei dezechilibrate a capacităţii de radioterapie şi realizarea unei hărţi a furnizorilor aflaţi în contract cu CNAS pentru a facilita accesul rapid al pacienţilor la serviciile necesare.
Având în vedere aceste recomandări, All.Can România face un apel către viitorul Guvern pentru a menţine oncologia ca domeniu prioritar de intervenţie, prin implementarea măsurilor care vizează optimizarea traseului pacientului oncologic. Creşterea investiţiilor în sănătate, alocările bugetare consistente pentru programele naţionale şi măsurile concrete de prevenţie şi diagnostic sunt esenţiale pentru viitorul pacienţilor oncologici şi ar trebui, aşadar, să devină o prioritate strategică pentru ţara noastră.
***
Despre All.Can România
All.Can România face parte din inițiativa All.Can International, la care a aderat anul trecut, fiind dezvoltată cu sprijinul Bristol Myers Squibb, MSD, Astra Zeneca, Roche, Johnson & Johnson România șI Rayscape, prin implicarea partenerilor științifici, precum Federația Asociația Bolnavilor de Cancer, Alianța Pacienților Cronici din România, Colegiul Farmaciștilor din România, Societatea Națională de Oncologie Medicală din România și InoMed.
All.Can International este o iniţiativă globală dedicată îmbunătăţirii eficienţei tratării cancerului şi concentrată pe nevoile reale ale pacienţilor şi societăţii. Platforma reuneşte asociaţii de pacienţi, experţi medicali, reprezentanţi ai mediului academic şi ai industriei farmaceutice inovatoare, precum şi factori de decizie.
România s-a alăturat iniţiativei globale All.Can International în august 2023, devenind a 21-a ţară participantă şi cea de 6-a care a realizat un studiu de percepţie a pacienţilor menit să îmbunătăţească eficienţa îngrijirii cancerului în cadrul sistemului de sănătate din România.