Asociaţia „Din Grijă Pentru Tine” lansează evaluarea gratuită a riscului bolii ficatului gras non-alcoolic

Asociaţia „Din Grijă Pentru Tine” lansează evaluarea gratuită a riscului bolii ficatului gras non-alcoolic

Asociaţia Din Grijă Pentru Tine, organizaţie non-guvernamentală dedicată luptei împotriva  bolilor cronice, anunţă lansarea platformei de evaluare a riscului bolii ficatului gras non-alcoolic (NAFLD / Non-Alcoholic Fatty Liver Desease), punând la dispoziţia utilizatorilor informaţiile şi instrumentele necesare pentru înţelegerea, identificarea, conştientizarea şi evaluarea riscului de prevalenţă a bolii hepatice non-alcoolice.

NAFLD este cea mai comună boală a ficatului la nivel mondial şi o cauză principală a bolilor şi deceselor legate de ficat. Cu toate acestea, statisticile de calitate privind epidemiologia NAFLD la nivel global sunt rare şi tendinţele de evoluţie în timp, de impact asupra populaţiei, inclusiv după gen, nu au fost descrise până acum. Totuşi, potrivit un conform unor date recente*, prevalenţa bolii ficatului gras non-alcoolic (NAFLD) este în creştere alarmantă la nivel global. Această boală afectează o treime din populaţia adultă generală la nivel mondial şi poate avea consecinţe grave asupra sănătăţii.

„Prevalenţa globală a bolii ficatului gras, care nu este cauzată de alcool, este mult mai mare decât s-a estimat anterior şi continuă să crească la o rată alarmantă. Cele mai recente studii, estimează că o treime din populaţia adultă globală generală suferă de boala ficatului gras non-alcoolic, bărbaţii fiind mult mai susceptibili să dezvolte boala decât femeile. Prin urmare, este foarte important să se ia măsuri pentru creşterea gradului de conştientizare a acestei boli şi pentru promovarea unui stil de viaţă sănătos, care poate reduce riscul de NAFLD şi poate îmbunătăţi starea generală de sănătate, acesta fiind şi obiectivul platformei noastre”, precizează Doru Mircea, Preşedinte Asociaţie „Din Grijă Pentru Tine”.

Potrivit reprezentanţilor Asociaţiei „Din Grijă Pentru Tine”,  NAFLD poate fi prevenită şi tratată cu ajutorul unor schimbări în stilul de viaţă. Aceste schimbări includ menţinerea unui regim alimentar sănătos şi echilibrat, limitarea consumului de alcool, practicarea exerciţiilor fizice regulate şi menţinerea unei greutăţi corporale sănătoase. În cazul în care NAFLD este diagnosticată, tratamentul poate include medicamente pentru a îmbunătăţi sensibilitatea la insulină şi a reduce inflamaţia hepatică.

În cadrul evaluării gratuite, sunt analizaţi factori de risc asociaţi NAFLD, cum ar fi istoricul familial, stilul de viaţă, alimentaţia şi nivelul de activitate fizică. Pe baza acestor informaţii, utilizatorii primesc o evaluare personalizată a riscului, indicând probabilitatea dezvoltării sau prezenţei bolii ficatului non-alcoolic.

Prin intermediul tuturor resurselor pe care le punem la dispoziţie, ne propunem să creştem gradul de conştientizare şi de educaţie în ceea ce priveşte bolile cronice şi să încurajăm oamenii să acţioneze în timp util pentru un nivel de sănătate cât mai bun, spune Doru Mircea.

Despre Asociaţia Din Grijă Pentru Tine

Asociaţia noastră este o organizaţie non-guvernamentală dedicată promovării sănătăţii şi luptei împotriva bolilor cronice. Asociaţia îşi propune să ofere sprijin şi informaţii pentru prevenirea şi gestionarea bolilor cronice, precum diabetul zaharat, bolile cardiovasculare, inclusiv a bolii ficatului gras non-alcoolic (NAFLD). Prin intermediul tehnologiei şi al resurselor noastre, îşi doreşte să ajute oamenii să aibă o viaţă sănătoasă, să trăiască mai mult şi mai bine.

* Utilizând baze de date complexe, echipa din Calgary a identificat rapoarte privind incidenţa şi prevalenţa NAFLD în populaţiile de studiu reprezentative pentru populaţia adultă generală publicate de când au început să fie disponibile, până la 25 mai 2021.  

În total, 72 de publicaţii, cu o populaţie de peste 1 milion de adulţi din 17 ţări, au fost incluse în analiza prevalenţei, iar 16 publicaţii, cu o populaţie de aproape 382.000 de persoane din cinci ţări, au fost incluse în analiza incidenţei.

Conform estimărilor lor, prevalenţa globală generală a NAFLD este de 32,4%, cu o prevalenţă în creştere constantă şi semnificativă în timp, de la 25,5% în 2005 sau înainte până la 37,8% în 2016 sau mai târziu. Prevalenţa globală este semnificativ mai mare la bărbaţi decât la femei (39,7% faţă de 25,6%).

Aceste cifre contrastează cu meta-analizele şi revizuirile sistematice recente care plasează prevalenţa globală a NAFLD între 25,2% şi 29,8%. După regiune, datele lor plasează prevalenţa NAFLD la 31,6% în Asia, 32,6% în Europa, 47,8% în America de Nord şi 56,8% în Africa. Potrivit estimărilor lor, incidenţa globală a NAFLD este de 46,9 cazuri la 1000 de persoane-ani, cu o incidenţă mai mare la bărbaţi decât la femei (70,8 vs. 29,6 cazuri la 1000 de persoane-ani).

viewscnt