Campania Generaţia HPV free susţine printr-un eveniment de conştientizare a infecţiei cu HPV Strategia Globală de Eliminare a Cancerului de Col Uterin lansată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi celebrată anual pe 17 noiembrie.
Societatea Română de Medicină Preventivă (SRMP) în parteneriat cu Primăria Oraşului Breaza, Direcţia Generală a Liceului Teoretic "Aurel Vlaicu" Breaza şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Prahova colaborează pentru Promovarea Sănătăţii în Rândul Tinerilor.
Descrierea Evenimentului
Cu ocazia aniversării celui de-al patrulea an de la lansarea Strategiei Globale de Eliminare a Cancerului de Col Uterin de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii, joi, 14 noiembrie 2024, ora 11:00 Societatea Română de Medicina Preventivă (SRMP) în parteneriat cu Primăria Oraşului Breaza, Direcţia Generală a Liceului Teoretic "Aurel Vlaicu" Breaza, Inspectoratul Şcolar Judeţean Prahova şi MIA Ambasadoarea de Prevenţie, va organiza un eveniment de conştientizare a infecţiei cu HPV în cadrul proiectului "Generaţia HPV-free", susţinând o prezentare despre imapactul infecţiei cu HPV şi despre modalităţile de prevenţie a acesteia, în faţa a peste 200 de elevi şi cadre didactice. Evenimentul este gazduit de amfiteatrul Primăriei din Breaza.
Contextul Actual
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a lansat pe 17 noiembrie 2020 iniţiativa "Cervical Cancer Elimination Day of Action", având ca obiective vaccinarea a 90% din populaţia ţintă împotriva HPV, asigurarea screeningului cancerului de col uterin pentru cel puţin 70% dintre femeile eligibile, de două ori în timpul vieţii, şi asigurarea tratamentului pentru 90% dintre femeile cu leziuni cervicale sau rezultate pozitive la screening, incluzând cazurile care necesită îngrijiri paliative, până în 2030.
Obiectivele Evenimentului: educaţie şi conştientizare
Elevii vor primi materiale informative, elaborate cu atenţie oferind informaţii detaliate despre infecţia HPV, cancerul de col uterin şi importanţa vaccinării în prevenirea acestora, special create pentru a completa prezentarea echipei SRMP. De asemenea, elevii vor avea oportunitatea de a pune întrebări şi de a interacţiona cu echipa SRMP formată din specialişti din domeniul sănătăţii, într-un mediu deschis şi educativ.
În cadrul aceluiaşi proiect, părinţii vor avea de asemenea ocazia să discute cu medicii implicaţi în proiect, oferindu-le acestora posibilitatea de a adresa întrebări, preocupări şi de a obţine informaţii direct de la aceştia. Astfel, părinţii vor putea înţelege mai bine importanţa vaccinării HPV, riscurile legate de infecţia cu HPV şi modalităţile de prevenire a cancerului de col uterin. SRMP doreşte să creeze un spaţiu interactiv şi informativ în care părinţii să se simtă susţinuţi în luarea deciziilor informate despre sănătatea copiilor lor.
Cadrele didactice interesate să afle mai multe informaţii despre importanţa prevenirii infecţiei HPV vor putea participa la prezentare, oferind elevilor un cadru favorabil înţelegerii ulterioare a materialului prezentat.
Această iniţiativă face parte din misiunea SRMP de a promova educaţia medicală şi de a sprijini comunitatea în îmbunătăţirea sănătăţii publice.
Evenimentul este deschis prezenţei mass-mediei, cu scopul de a lărgi conştientizarea publică asupra importanţei participării la programele de sănătate desfăşurate în România.
Toate informaţiile despre SRMP, dar şi evoluţia campaniilor de informare pot fi urmărite pe website-ul societăţii, www.srmp.ro şi pe canalele de social media:
Instagram – srmp.ro;
YouTube – Societatea Română de Medicină Preventivă;
TikTok – @SRMP2022
Facebook - Societatea Română de Medicină Preventivă si Grup Suport Societatea Română de Medicină Preventivă
Jurnalul oficial al SRMP poate fi accesat direct pe website-ul societăţii.
Contact: secretariat@srmp.app