Într-o demonstraţie impresionantă de solidaritate şi conştientizare, echipa de fotbal CFR Cluj, în parteneriat cu Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), au organizat un moment profund emoţionant înaintea meciului desfăşurat pe 23 februarie 2024, pe stadionul Dr. Constantin Rădulescu.
Înaintea meciului dintre CFR Cluj şi Dinamo, cinci fotbalişti titulari ai echipei gazdă au intrat pe teren purtând tricouri diferite faţă de echipamentul oficial de joc, aranjându-se astfel încât să formeze numărul 11.000. Totodată, în minutul 11, spectatorii au aplaudat simbolic într-un gest de omagiu pentru cei aproximativ 11.000 de români care pierd anual lupta din cauza cancerului pulmonar.
Astfel, s-a dorit evidenţierea importanţei cruciale a prevenţiei, a diagnosticării timpurii a acestei afecţiuni şi a accesului la tratament. Cancerul pulmonar este cea mai frecventă cauză de deces şi una dintre cauzele principale ale deceselor evitabile prin prevenţie cauzate de cancer în România[1].
“Încercăm mereu, prin activitatea noastră, să avem un impact pozitiv şi să aducem o contribuţie palpabilă în comunitate. De această dată, ne-am unit forţele cu FABC pentru a aduce, în prim-plan, importanţa conştientizării şi prevenirii unei probleme reale, a cancerului pulmonar, care cauzează decesul a 11.000 de români în fiecare an. Suntem onoraţi că am avut şansa de a face un apel puternic la responsabilitate şi la îngrijirea sănătăţii noastre şi a celor dragi. Prin acest moment, care transcede activitatea sportivă, CFR Cluj îşi exprimă speranţa de a inspira acţiune, reamintind fiecăruia dintre noi că prevenţia şi diagnosticarea timpurie sunt esenţiale în lupta împotriva acestei boli,” a spus Cristian Balaj, Preşedintele clubului CFR Cluj.
Datele actuale despre cancerul pulmonar în România subliniază o realitate alarmantă: 1 din 15 bărbaţi riscă să fie diagnosticat cu această boală până la 75 de ani, iar cele mai multe diagnostice sunt puse în stadii avansate.
Printre principalii factori de risc se numără fumatul, expunerea la radon şi poluarea atmosferică, accentuând astfel importanţa critică a prevenţiei şi a educaţiei pentru sănătate. În foarte multe cazuri, simptomele cancerului pulmonar devin evidente când afecţiunea s-a extins deja. Primele semne de alertă - o tuse persistentă de mai mult de trei săptămâni, prezenţa sângelui în tuse sau dificultăţi de respiraţie - trebuie să ne motiveze să consultăm de urgenţă un medic. Atunci când este diagnosticat într-un stadiu incipient, cancerul pulmonar poate fi tratat mai uşor, sunt mai multe opţiuni de tratament şi şansele de supravieţuire sunt mai mari.
"Momentul simbolic de pe teren, dedicat celor aproximativ 11.000 de români pierduţi anual din cauza acestei boli, este un apel la vigilenţă, prevenţie şi acţiune. Este vital să înţelegem că diagnosticarea timpurie poate salva vieţi atunci când vorbim despre cancerul bronho-pulmonar. Această boală, adesea tăcută până în stadii avansate, necesită o conştientizare sporită. Prin parteneriatul cu CFR Cluj, dorim să atragem atenţia asupra importanţei recunoaşterii simptomelor şi a prezentării la medic fără întârziere. Dorim să creăm o cultură a prevenţiei, în care fiecare dintre noi să fie informat şi responsabil în faţa propriei sănătăţi. Împreună, putem schimba perspectiva asupra acestei boli şi putem construi o comunitate mai puternică şi mai sănătoasă.", afirmă Cezar Irimia, Preşedinte al Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC).
Acest semn de alarmă oferit de CFR Cluj face parte dintr-o campanie mai amplă iniţiată de FABC, Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuţă” Cluj-Napoca şi MSD România - #GrijadePlămâni, un proiect de conştientizare a simptomelor cancerului pulmonar şi a factorilor de risc asociaţi celui mai frecvent tip de cancer din România şi cu cea mai ridicată mortalitate. Prin această iniţiativă, oraşul Cluj-Napoca se evidenţiază din nou ca lider în conştientizarea şi educaţia pentru sănătate. Doar la IOCN au fost tratate în 2023 în regim de spitalizare continuu un număr de 978 de pacienţi cu cancer pulmonar.
“Cancerul bronho-pulmonar este o a doua cauză de mortalitate în Europa în ceea ce priveşte decesele cauzate de tumori maligne, aşadar o problemă extrem de serioasă de sănătate publică. Din acest motiv, combaterea acestui tip de cancer reprezintă o prioritate la nivelul Uniunii Europene, prin Planul European de Luptă împotriva Cancerului (Europe’s Beating Cancer Plan). Astfel de iniţiative de sensibilizare a populaţiei asupra acestui tip de cancer sunt extrem de utile deoarece ne fac conştienţi cu privire la evitarea factorilor de risc, precum este fumatul, atât cel activ, cât şi cel pasiv. Prin eliminarea consumului de tutun, nouă din zece cazuri de cancer pulmonar ar putea fi evitate. Expunerea la poluarea zilnică, în mod special în oraşe precum Cluj sau Bucureşti, constituie un alt factor de risc major în apariţia cancerului pulmonar. Astfel, cred ca e evident că lupta împotriva cancerului este datoria noastră, a tuturor, nu doar a supravieţuitorilor de cancer sau a personalului medical." a explicat Delia Nicoară, medic sănătate publică Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuţă” Cluj- Napoca.
Pentru informaţii suplimentare despre factorii de risc şi simptomele cancerului pulmonar, vizitaţi: Grijă de Plămâni.
[1] OECD, Profilul de ţară din 2023 în ceea ce priveşte sănătatea, https://www.oecd.org/health/romania-profilul-sanatatii-in-2023-37ca855a-ro.htm