Educaţia medicală şi cercetarea în politicile de sănătate din România: îmbinarea educaţiei, cercetării şi practicii medicale

Educaţia medicală şi cercetarea în politicile de sănătate din România: îmbinarea educaţiei, cercetării şi practicii medicale

Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" din Bucureşti a organizat joi, 3 octombrie 2024, Masa Rotundă "EDUCAŢIA MEDICALĂ ŞI CERCETAREA ÎN POLITICILE DE SĂNĂTATE DIN ROMÂNIA: ÎMBINAREA EDUCAŢIEI, CERCETĂRII ŞI PRACTICII MEDICALE", manifestare derulată în cadrul proiectului Alliance4Life Bridging the Research and Innovation Gaps in Life Sciences (A4L_BRIDGE).

Manifestarea a adus în prim plan barierele şi dificultăţile legate de interconectarea cercetării, predării şi practicii medicale în instituţiile universitare din domeniul sănătăţii. De asemenea, evenimentul a subliniat necesitatea elaborării unor recomandări concrete pentru politici şi practici atât la nivel instituţional, cât şi naţional, precum şi importanţa colaborării şi creării de reţele între participanţi, pentru a facilita un dialog continuu şi a construi parteneriate strategice în dezvoltarea cercetării, educaţiei şi practicii medicale la nivel universitar.

"Atunci când discutăm despre evoluţie şi progres în sănătate, vorbim şi despre pilonii principali care stau la baza performanţei academice şi anume: resursa umană înalt calificată, tehnologii de top, proiecte avansate de cercetare ştiinţifică, digitalizare şi, mai nou, aplicabilitatea inteligenţei artificiale, centre medicale moderne sau ultramoderne, iar lista poate continua. Iar pentru îndeplinirea acestor criterii de performanţă suntem condiţionaţi întotdeauna de acelaşi subiect sensibil, cel legat de programele sustenabile de investiţii pe termen mediu şi lung şi care să confere predictibilitate în dezvoltarea oricărui domeniu de activitate. Consider că acest capitol trebuie să se susţină şi să se dezvolte de fiecare dată pe un singur principiu, acela al prioritizării. De aceea, reiterez că educaţia, cercetarea şi mai ales sănătatea trebuie să reprezinte priorităţi reale în evoluţia, progresul şi nu în ultimul rând securitatea şi siguranţa oricărui popor", a declarat Prof. Univ. Dr. Viorel Jinga, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" din Bucureşti.

Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" din Bucureşti este partener al consorţiului Alliance for Life Sciences, care îşi doreşte să reducă decalajele de inovare şi cercetare dintre Europa de Est şi cea de Vest.

Având în vedere că cercetarea clinică şi translaţională este, de obicei, organizată în spitalele universitare, unde se desfăşoară atât activităţi medicale, cât şi de predare într-un cadru clinic, evenimentul a pus accent pe subiecte de interes, structurate astfel:
- PANEL 1 - Timp dedicat pentru cercetare şi educaţie medicală
- PANEL 2 - Integrarea instituţională a cercetării şi învăţământului în spitalele universitare
- PANEL 3 - Inovaţii în tehnologiile medicale şi digitale

Pe lângă speakerii români - reprezentanţi ai Universităţilor tradiţionale de Medicină şi Farmacie din România, ai spitalelor, precum şi reprezentanţi ai autorităţilor din domeniul sănătăţii, educaţiei şi digitalizării, respectiv: Prof. Univ. Dr. Alexandru Rafila, Ministrul Sănătăţii, Ligia Deca, Ministrul Educaţiei, Andrei Alexandru, Secretar de Stat, Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, de la nivel internaţional, în cadrul Mesei Rotunde a participat Prof. Jiří Nantl, Minstru adjunct al Educaţiei - Republica Cehă, fost director al Institutului Central European de Cercetare din cadrul Universităţii Masaryk şi arhitect al Coaliţiei A4L, care a vorbit despre noile abordări ale politicilor europene în cercetare şi educaţie. A fost unul dintre principalii autori ai Strategiei politicii educaţionale a Republicii Cehe şi a contribuit la pregătirea schimbărilor în legislaţia universitară şi la punerea în aplicare a noilor modele de sprijin pentru calitatea în cercetare a universităţilor.

De asemenea, speaker internaţional a fost şi Prof. Dr. Nada Čikeš, de la Universitatea de Ştiinţe Medicale din Zagreb, care a prezentat rezultatele analizei realizate în cadrul proiectului anterior Alliance for Life Sciences (Alliance4Life_ACTION): Cartea Albă privind combinarea activităţilor de cercetare, predare şi a practicii medicale.

Proiectul Alliance4Life Bridging the Research and Innovation Gaps in Life Sciences (A4L_BRIDGE) are ca obiectiv creşterea competitivităţii şi a capacităţii de inovare, urmărind totodată implementarea reformelor instituţionale necesare pentru a facilita transpunerea rezultatelor cercetării în domeniul sănătăţii în aplicaţii biomedicale utile societăţii.

Consorţiul Alliance for Life: O Iniţiativă Strategică pentru Reducerea Decalajului în Cercetarea şi Inovarea Europeană în Domeniul Sănătăţii

Consorţiul Alliance for Life reprezintă o iniţiativă ce reuneşte 12 instituţii şi universităţi de top din 11 ţări din Europa Centrală şi de Est (Cehia, Slovacia, Slovenia, Croaţia, Serbia, Polonia, Lituania, Estonia, Ungaria, Bulgaria şi România), având ca obiectiv reducerea decalajului dintre Europa de Est şi cea de Vest în ceea ce pirveşte cercetarea şi inovarea în domeniul sănătăţii.

Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" din Bucureşti a devenit parteneră în anul 2021, prin proiectul "Reducerea decalajului dintre cercetare şi inovare în Uniunea Europeană", proiect finalizat la începutul acestui an.

Instituţiile membre ale consorţiului Alliance for Life:

1.Masaryk University (CEITEC)
2.St Anne University Hospital - International Clinical Research Center (ICRC)
3.Biomedical Center of Slovak Academy Of Sciences (BMC SAS)
4.Medical University in Lodz (MUL)
5.University of Zagreb School of Medicine (UZSM)
6.University of Tartu (UT)
7.Vilnius University (VU)
8.Latvian Institute of Organic Synthesis (LIOS)
9.University of Ljubljana (UL)
10.Semmelweis University (SU)
11.Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" din Bucureşti (UMFCD)
12.Medical University Sofia (MUS)

viewscnt