Companiile de distribuţie şi retail farmaceutic, Farmexim şi Help Net, care operează sub umbrela PHOENIX România şi sunt parte a concernului german PHOENIX group, au publicat rapoartele de sustenabilitate pentru anul fiscal 2023/24.
La începutul anului 2023, PHOENIX group, leader european în distribuţie de medicamente, retail farmaceutic şi servicii pentru industria farmaceutică, şi-a stabilit ca obiectiv obligatoriu până în 2030 atingerea neutralităţii în ceea ce priveşte emisiile de dioxid de carbon. Pentru îndeplinirea acestui obiectiv, PHOENIX group îşi propune reducerea cu 42% a emisiilor de carbon din operaţiunile proprii, luând ca referinţă anul 2021/22, dar şi achiziţia de credite prin susţinerea de proiecte performante de reducere a emisiilor.
Mai mult de jumătate din energia electrică achiziţionată anul trecut pentru activitatea de distribuţie a provenit din surse regenerabile
Paşi concreţi în domeniul sustenabilităţii au fost făcuţi şi de către PHOENIX România, cei mai notabili fiind în direcţia consumului de energie regenerabilă. Astfel, în anul 2023/24, 52,33% din consumul de energie electrică necesar în activitatea de distribuţie a provenit din surse regenerabile. Mai mult, în luna august a acestui an, centrul logistic de la Baloteşti a fost dotat cu panouri fotovoltaice care contribuie la susţinerea consumului de energie necesar activităţii de depozit şi a sediului central al PHOENIX România. De asemenea, până la finalul anului, şi centrele logistice din Timişoara, Cluj şi Iaşi vor fi dotate cu panouri fotovoltaice.
În activitatea de distribuţie, s-au redus semnificativ consumul de combustibil şi, implicit, emisiile de carbon, atât pentru transportul produselor, cât şi pentru autovehiculele angajaţilor.
Activitatea de retail s-a desfăşurat anul trecut cu un consum de energie electrică mai mic cu 33% şi cu 44% mai puţine gaze naturale, dar şi cu o reducere importantă a cantităţii de deşeuri generate.
Responsabilitatea socială corporativă a fost la fel de importantă, astfel PHOENIX România a sprijinit şi a oferit suport comunităţii profesionale, implicându-se în mod activ şi responsabil în acţiuni de susţinere a Facultăţii de Farmacie din Bucureşti, a Societăţii Studenţilor Farmacişti din Bucureşti, a Colegiului Farmaciştilor din România, a Colegiului Farmaciştilor, Universităţii „George Emil Palade” şi a Asociaţiei Studenţilor Farmacişti din Judeţul Mureş etc.
„Angajamentul nostru faţă de sustenabilitate provine din misiunea şi valorile noastre şi din obiectivul nostru de a fi cel mai bun furnizor de servicii integrate de sănătate. PHOENIX România se ghidează după Obiectivele de Dezvoltare Durabilă (ODD). Căutăm în permanenţă să promovăm comportamente sustenabile: să diminuăm impactul pe care îl avem asupra mediului, să protejăm practicile corecte în muncă, să menţinem condiţii sigure de lucru, să respectăm drepturile omului. Raportul de sustenabilitate 2023 arată progresul solid pe care l-am înregistrat pentru a ne atinge obiectivele. Toţi pilonii cadrului nostru de durabilitate ghidează fiecare decizie strategică pe care o luăm”, a declarat Nikolay Kolev, Managing Director Farmexim I Help Net.
Fiind parte a unuia dintre cele mai importante grupuri europene din domeniul sănătăţii, PHOENIX România urmăreşte să contribuie semnificativ la protecţia mediului înconjurător prin acţiuni concrete de dezvoltare durabilă. Planul de sustenabilitate include obiective şi acţiuni pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, promovarea energiei regenerabile şi îmbunătăţirea calităţii vieţii, având ca scop asigurarea unei dezvoltări echilibrate şi durabile pentru generaţiile viitoare.
Pentru anul fiscal 2023/24, în urma evaluării contribuţiei activităţilor desfăşurate la obiectivele de atenuare şi adaptare la schimbările climatice, conform Taxonomiei UE (Regulamentul (UE) 2020/852), s-au evidenţiat activităţi considerate eligibile în ceea ce priveşte serviciile de transport rutier de mărfuri şi transportul cu motociclete, autoturisme şi vehicule utilitare uşoare.
PHOENIX România construieşte un business care generează valoare pentru parteneri, pentru colaboratori, pentru pacienţi, pentru industrie şi comunităţile în care îşi desfăşoară activitatea şi promovează practici durabile în toate aspectele afacerii.
Farmexim S.A. este primul importator şi distribuitor de produse farmaceutice înfiinţat în 1990 în România, asigurând acoperire naţională prin centrul logistic central de la Baloteşti şi punctele de lucru din principalele oraşe ale ţării.
Înfiinţată în 1998, compania Help Net Farma S.A. operează unul dintre cele mai mari lanţuri de farmacii din România. Farmaciile Help Net se află în top 3 lanţuri farmaceutice, cu peste 420 de unităţi deschise la nivel naţional şi aproximativ 2500 de angajaţi care oferă servicii de calitate înaltă pentru pacienţi.