Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuţă” din Cluj-Napoca (IOCN), alături de partenerii săi, a creat un moment special la ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) printr-o activare menită să sublinieze importanţa prevenţiei şi diagnosticării precoce a cancerului, precum şi a nevoii de acces la tratamente inovatoare în România. Pentru a aduce un plus de speranţă şi solidaritate faţă de cei afectaţi de cancer, participanţii la TIFF au primit o fundiţă, simbol al luptei împotriva cancerului, şi o brăţară verde care luminează în întuneric, reprezentând speranţa şi unitatea comunităţii în faţa acestei boli nemiloase. Această iniţiativă nu doar subliniază angajamentul continuu al IOCN faţă de sănătatea publică, dar şi marchează 95 de ani de existenţă, reafirmând rolul său crucial ca punct de reper în lupta împotriva cancerului la nivel local şi naţional.
TIFF şi lupta împotriva cancerului
„TIFF nu este la prima iniţiativă de susţinere a luptei împotriva cancerului, în special a cancerului în rândul femeilor. Este o responsabilitate colectivă să ne asigurăm că fiecare femeie are şansa de a trăi o viaţă sănătoasă şi împlinită, indiferent de ţara în care trăieşte. Consider că suntem mai mult decât un festival de film; TIFF este un spaţiu al conştiinţei sociale şi al implicării comunitare. Suntem onoraţi să colaborăm cu IOCN pentru a sublinia importanţa prevenţiei şi diagnosticării precoce a cancerului. Împreună putem face o diferenţă semnificativă în vieţile celor afectaţi de această boală ” a declarat Tudor Giurgiu, Preşedintele Festivalului TIFF.
Situaţia actuală a cancerului în România
Cu peste 100.000 de cazuri noi de cancer diagnosticate anual în România, aproape un sfert de milion de persoane sunt afectate, direct sau indirect, de cancer în fiecare an. Din acest total, peste 45.000 de afecţiuni oncologice noi sunt diagnosticate la femei, cele mai frecvente fiind cancerul de sân (28%), cancerul colorectal (12%), cancerul de col uterin (7.4%) şi cancerul pulmonar (7%). În timp ce, în România, mortalitatea prin cancer a crescut cu 1% în rândul femeilor în perioada 2011-2019, în UE ea a scăzut cu 5 % în rândul femeilor. Mortalitatea în rândul femeilor tinere 15-64 de ani este cu 27% mai mare faţă de media UE.
Nevoia de prioritizare a sănătăţii femeilor
În ceea ce priveşte prevenţia, România înregistrează cele mai mici rate de participare la serviciile de testare (screening) pentru cele 3 cancere recomandate, cancerul de col uterin, cancerul de sân şi cancerul colorectal. Doar 1 din 10 femei a efectuat o mamografie în ultimii 2 ani si doar 3 din 10 au beneficiat de un test de screening pentru cancerul de col uterin. În acest context, majoritatea cazurilor de cancer sunt depistate în stadii avansate, când tratarea este mai dificilă. Aceste statistici alarmante contribuie la poziţionarea României pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte ratele de mortalitate prematură cauzate de cancerul de sân (139% comparativ cu rata mediană din UE27) şi de cancerul de col uterin (462% comparativ cu rata mediană din UE27).
Angajamentul IOCN şi urgenţa de a acţiona
„La TIFF, filmele ne duc în lumi fascinante şi ne spun poveşti incredibile, dar, de foarte multe ori, viaţa bate filmul în moduri care ne provoacă şi ne inspiră să acţionăm. Cancerul reprezintă o provocare majoră pentru comunitatea noastră, însă e o provocare pe care o putem depăşi prin prevenţie (vaccinare anti-HPV, screening) precum şi prin acces rapid la tratamente adecvate - astăzi, există tratamente inovatoare cu intenţie curativă. Suntem mândri să fim la vârful progresului medical, dar recunoaştem că acest lucru vine cu responsabilitatea continuă de a ne menţine la cel mai înalt standard şi de a ne asigura că fiecare pacient primeşte cea mai bună îngrijire posibilă. În egală măsură, suntem dedicaţi sănătăţii publice şi susţinem programe şi proiecte prin care facilităm accesul la prevenţie şi îmbunătăţim nivelul de alfabetizare în sănătate. ” a declarat Prof. Univ. Dr. Patriciu Achimaş-Cadariu, Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuţă” Cluj-Napoca.
“Progresul înregistrat în diagnosticarea şi tratarea cancerului este unul extraordinar. Tratamentul în stadii timpurii poate îmbunătăţi şansele de vindecare ale pacienţilor cu cancer, fie prin creşterea probabilităţii ca tratamentul primar să aibă succes în eliminarea cancerului, fie prin prevenirea recidivei, Atunci când cercetarea confirmă beneficiul terapeutic în formele incipiente de boală, este important ca politicile de sănătate ar trebui să acorde pacientului acces rapid la tratamente inovatoare, precum imunoterapia, în concordanţă cu beneficiile pe care le-a demonstrat. România nu îşi permite să mai piardă prematur niciun pacient”, afirmă Livia Stan, Policy & Market Access Director, MSD Romania.
Prin activarea din cadrul TIFF, IOCN şi partenerii săi, MSD România şi Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer, doresc să crească gradul de conştientizare cu privire la importanţa prevenţiei şi diagnosticării precoce a cancerului, în special al cancerelor feminine, şi să atragă atenţia asupra necesităţii accesului la tratamente inovatoare, care aduc şi multă speranţă.