Peste jumătate din clinicile, cabinetele medicale şi centrele de tratament mici şi medii din Europa Centrală şi de Est nu folosesc soluţii digitale de administrare a datelor. Deşi vorbim despre o piaţă de 10,2 miliarde de euro, ȋn care activează 356.000 de doctori, pacienţii ȋncă sunt obligaţi să se plimbe cu teancuri de hârtii, programările se notează ,,pe caiet”, iar specialiştii pierd ore bune să caute informaţii despre pacienţi ȋn arhive. Patru români au creat un soft complet de management, cu tehnologie AI integrată, care acoperă nevoile unităţilor medicale. Cu o investiţie de peste 300.000 de euro până ȋn prezent, platforma InteroCloud ţinteşte o cifră de afacere de două milioane de euro ȋn următorii trei ani şi peste 5.000 de clienţi din România.
,,Avem aproape 11.000 de cabinete de medicină de familie, 15.000 de clinici stomatologice şi 12.000 de centre de medicină alternativă, ȋn România. Spre deosebire de marile reţele de sănătate, la majoritatea acestor unităţi, pacienţii se duc cu teancuri de hârtii ȋn braţe, iar doctorii sunt practic acoperiţi de dosare. Nu mai vorbim de recepţie, unde programările sunt trecute pe caiet, iar SMS-urile de reamintire (acolo unde există) sunt trimise manual. Bineȋnţeles că eficienţa şi poate chiar şi calitatea actului medical scad, ȋn astfel de condiţii. Aceasta este realitatea de la care am pornit şi pe care vrem să o schimbăm, prin InteroCloud”, spune Alexandru Gheorghiu, CEO & Fondator InteroCloud.
Platforma are tehnologie AI integrată, este uşor de folosit şi accesibilă din punct de vedere financiar. Pachetele de bază pentru o clinică pleacă de la doar 19 euro pe lună şi pot ajunge până la maximum 139 de euro pe lună pentru o clinică cu mai multe locaţii şi aproximativ 20 de medici.
,,Am identificat o nevoie reală in piaţă, lasată neacoperită de competitorii locali, care se axaseră pe relaţia cu CNAS şi decontările Ministerului Sănătăţii: educarea spre digitalizare a personalului clinicilor medicale mici şi medii, cu unelte software intuitive având ca rezultat final ȋmbunătăţirea pe termen lung a relaţiei dintre cadrul medical şi pacient”, adaugă Claudiu Sofonea, CPO InteroCloud.
Soluţia InteroCloud a fost lansată ȋn 2020 şi, ȋn doar şase luni, a ajuns ȋn 40 de cabinete din toată ţara. Trei ani mai târziu, în 2023, rata de retenţie a clienţilor InteroCloud era de 90%.
,,Platforma a fost constant ȋmbunătăţită, ȋn urma feedback-ului primit de la utilizatori. Procesul de onboarding al unui client nou durează mai puţin de o oră şi acoperă cele mai importante nevoi ale unităţilor medicale: sistem de programări uşor de gestionat, arhivă digitală a istoricului de consultaţii şi investigaţii, fişe medicale personalizabile, notificări prin SMS şi email către pacienţi, rapoarte financiare şi statistici”, completează Dan Iacob, CTO InteroCloud.
Investiţia de până acum se ridică la aproximativ 300 de mii de euro. Reprezentanţii companiei spun că pentru acest an au securizat încă 150 de mii de euro pentru proiect. Aceştia vizează digitalizarea cât mai multor cabinete medicale, pentru a uşura munca medicilor şi a personalului medical, dar şi viaţa pacientului, care tot timpul trebuie să îşi imprime rezultatele analizelor
,,Pentru următorii trei ani, previzualizăm o cifră de afaceri de două milioane de euro şi un număr de 5.000 de clienţi, adică 10% din piaţa din România. Pe termen lung, vizăm extinderea ȋn Europa Centrală şi de Est”, spune Bogdan Zecheru, CMO InteroCloud.
InteroCloud a pornit ȋn urmă cu trei ani, la iniţiativa a patru prieteni care au decis să aducă experienţa şi succesul din companiile multinaţionale, din patru domenii diferite, respectiv sales, marketing, product şi software development, în piaţa de health tech din România. InteroCloud oferă o soluţie completă de management a fluxului de date într-o clinică, de la prima consultaţie, până la prescripţia tratamentului medical, un traseu simplu şi intuitiv, ca mersul pe bicicletă.