Ministerul Sănătăţii: Seria de evenimente dedicate integrităţii şi practicilor anticorupţie, în parteneriat cu Departamentul de Justiţie al Statelor Unite ale Americii şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii continuă la Iaşi

Ministerul Sănătăţii: Seria de evenimente dedicate integrităţii şi practicilor anticorupţie, în parteneriat cu Departamentul de Justiţie al Statelor Unite ale Americii şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii continuă la Iaşi

Ministerul Sănătăţii a organizat a treia ediţie din seria de evenimente ”Integritate şi practici anticorupţie” la Iaşi, cu sprijinul şi participarea Departamentului de Justiţie al Statelor Unite şi al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, ca parte din strategia de bune practici în achiziţiile publice din Sănătate. Reprezentanţi ai Agenţiei Naţionale de Integritate şi ai Agenţiei Naţionale pentru Achiziţii Publice, precum şi numeroşi reprezentanţi ai spitalelor din zona Moldovei au participat la evenimentul tip masă rotundă.

”Ministerul Sănătăţii traversează o perioadă fără precedent în ceea ce priveşte direcţionarea resurselor publice către infrastructura de sănătate. Confluenţa de programe publice de finanţare din surse precum PNRR, Banca Mondială, Banca Europeană de Investiţii sau Programul Naţional de Sănătate beneficiază de un aport de cunoaştere şi experienţă pentru securizarea integrităţii în procesul de achiziţii publice”, a subliniat ministrul Sănătăţii, Prof. Univ. Dr. Alexandru Rafila.

”Toate problemele care pot apărea pe partea de integritate nu fac altceva decât să compromită proiectele. Avem o datorie să folosim în mod eficient toate aceste fonduri. Este o acţiune firească pe care ne dorim să o continuăm”, a continuat ministrul Sănătăţii.

Seria de conferinţe cu focus pe integritatea procesului de achiziţii publice din Sănătate beneficiază de sprijinul Departamentului de Justiţie al Statelor Unite ale Americii, inclusiv prin aportul experţilor în domeniul din cadrul FBI.

În cadrul evenimentului tip masă rotundă în care a fost abordat subiecte precum cadrul legal în zona de achiziţii publice, Secretarul de stat Alexandru Rogobete, responsabil cu implementarea PNRR în Sănătate, a subliniat importanţa semnalului de credibilitate transmis, mai ales în perioada unui flux major de investiţii publice la toate nivelurile din sistemul de sănătate.

”Numai în PNRR sunt gestionate aproximativ 3.500 de proiecte de finanţare, concomitent. Este cea mai mare investiţie de fonduri şi de încredere în sistemul nostru de sănătate, prin urmare nu ne putem permite să punem sub semnul întrebării credibilitatea investiţiilor şi achiziţiilor subsecvente. Sprijinul experţilor şi partenerilor noşti strategici de la Departamentul de Justiţie din SUA este nepreţuit, pentru că transmite un mesaj de responsabilitate şi de credibilitate cu care trebuie să rezoneze întreg sistemul”, a subliniat Alexandru Rogobete, Secretar de Stat în Ministerul Sănătăţii.

Seria de evenimente va continua în Transilvania, la mijlocul anului, pe acelaşi profil al Integrităţii şi practicilor anticorupţie.

viewscnt