Biroul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) în România şi Academia Titi Aur şi-au unit forţele pentru a aborda problema urgentă a siguranţei rutiere în România. Astfel, miercuri, 5 iunie 2024, a avut loc o sesiune specială dedicată promovării condusului defensiv pentru a rămâne în siguranţă, sub tema: Încetineşte şi rămâi în siguranţă!
România înregistrează în prezent cea mai mare rată de decese pe drumurile publice din Uniunea Europeană, cu 86 de decese la un milion de locuitori, aproape dublu faţă de media UE (Eurostat, 2024). Principalele cauze ale acestor accidente grave sunt viteza inadecvată şi indisciplina, conform datelor Direcţiei Rutiere din Inspectoratul General al Poliţiei Române.
Alături de ultimele cifre furnizate de Poliţia Rutieră, ce arată că viteza este cauza a peste 50% din decesele produse în urma accidentelor rutiere din România, în cadrul activităţii au fost prezentate şi principalele informaţii si recomandări furnizate de Raportul OMS privind situaţia globală a siguranţei rutiere 2023.
„Decesele şi leziunile cauzate de accidentele rutiere rămân o provocare majoră pentru sănătate şi dezvoltare atât la nivel mondial, cât şi în România. Începând cu 2019, accidentele rutiere sunt principala cauză de deces la copiii şi tinerii cu vârste cuprinse între 5 şi 29 de ani şi reprezintă a 12-a cauză de deces atunci când sunt luate în considerare persoane de toate vârstele. Siguranţa rutieră este esenţială pentru a construi un mediu sănătos, incluziv, durabil şi sigur pentru toată lumea, aşa că trebuie să promovăm modurile în care putem contribui la aceasta." spune Dr. Caroline Clarinval, Reprezentanta OMS în România.
Evenimentul, care a avut loc la Academia Titi Aur (ATA), s-a concentrat asupra prevenţiei şi răspunsurilor la pericolelor rutiere, dar şi asupra creşterii gradului de conştientizare cu privire la unul dintre principalii factori de risc pentru accidente rutiere: viteza. Astfel, cu ajutorul specialiştilor din cadrul Academiei Titi Aur, participanţii şi reprezentanţii media au primit informaţii vitale pentru a rămâne în siguranţă în trafic.
"Conducerea defensivă este un pilon esenţial pentru siguranţa rutieră. Prin adoptarea unor practici prudente la volan şi respectarea limitelor de viteză, fiecare conducător auto contribuie la crearea unui mediu rutier mai sigur pentru toţi. Reducerea vitezei nu doar că scade probabilitatea producerii accidentelor, ci şi gravitatea consecinţelor acestora. Astfel, ne angajăm nu doar la protejarea vieţii proprii, ci şi la salvarea vieţilor celorlalţi participanţi la trafic," spune Titi Aur, fondatorul ATA şi expert în conducere defensivă.
Participanţii au avut, de asemenea, ocazia să folosească un simulator pentru situaţii de urgenţă şi să participe la exerciţii pe circuit, pentru a pune în practică informaţiile prezentate cu privire la sistemele de siguranta pasivă a autoturismelor, dar şi technicile de prevenţie pentru a anticipa şi a acţiona proactiv în situaţii limită.