Poziţie Publică- BTStop FASFR: Este alarmant faptul că bolile cu transmitere sexuală rămân o problemă majoră de sănătate publică

Poziţie Publică- BTStop FASFR: Este alarmant faptul că bolile cu transmitere sexuală rămân o problemă majoră de sănătate publică

Este alarmant faptul că bolile cu transmitere sexuală (BTS) rămân o problemă majoră de sănătate publică în întreaga lume, cu impactul lor devastator asupra populaţiei, familiilor şi comunităţilor. Cu toate că există resurse şi cunoştinţe disponibile pentru prevenirea şi tratarea BTS, multe cazuri rămân nedepistate sau netratate din cauza lipsei de conştientizare, informare şi acces limitat la servicii şi educaţie privind sănătatea sexuală.

În acest context alarmant, Federaţia Asociaţiilor Studenţilor Farmacişti din România (FASFR), a organizat în perioada 11-24 martie 2024 Campania Naţională BTStop, alături de cele 7 Asociaţii Locale membre şi Asociaţia Colaboratoare din Republica Moldova, cu sprijinul sponsorului exclusiv Contracept-M.

Principalul obiectiv al acestei campanii a fost informarea populaţiei cu privire la bolile cu transmitere sexuală şi încurajarea populaţiei să îşi asume responsabilitatea pentru sănătatea lor sexuală.

Publicul ţintă a fost diferit din punct de vedere al categoriilor sociale, al vârstei şi al educaţiei. Mesajul campaniei a ajuns la studenţi ai Facultăţilor de Farmacie şi nu numai: elevi, părinţi, bunici, pacienţi din farmacii comunitare etc. Astfel, în urma activităţilor desfăşurate, am reuşit să ajungem la un număr de 1350 persoane ale publicului larg în Asociaţiile Locale, 955 studenţi, 360 elevi şi liceeni, 155 voluntari.

Pentru a afla nivelul de conştientizare şi comportamentul populaţiei legat de bolile cu transmitere sexuală, am distribuit publicului larg, cu ajutorul Asociaţiilor Locale, un formular online care a contribuit la realizarea unei statistici naţionale. Acesta s-a bazat pe răspunsurile a 131 de persoane chestionate, majoritatea fiind de sex feminin din categoria de vârstă 15-24 ani.

Rezultatele sunt majoritar pozitive şi încurajatoare. Astfel, câteva dintre concluziile sondajului sunt:
● 76,4% dintre participanţii la studiu îşi iau informaţiile despre bolile cu transmitere sexuală din mediul online;
● 89% dintre participanţii la studiu au avut contact cu cel puţin o boală cu transmitere sexuală;
● 82.7% dintre participanţii la studiu sunt conştienţi că o simplă examinare vizuală nu este de ajuns pentru a determina diagnosticul unei boli cu transmitere sexuală;
● 58.3% dintre participanţii la studiu sunt conştienţi că folosirea contraceptivelor orale nu protejează împotriva bolilor cu transmitere sexuală;
● 76.4% dintre participanţii la studiu sunt conştienţi că mai pot intra în contact cu o boală cu transmitere sexuală, după o diagnosticare tratată anterior.

Rezultatele îngrijorătoare s-au obţinut însă în ceea ce priveşte una dintre metodele de prevenţie a bolilor cu transmitere sexuală, şi anume vizita la medicul ginecolog sau urolog.

Un procent de 41% dintre participanţii la studiu, au afirmat faptul că nu au vizitat niciodată medicul specialist în vederea unei examinări.

Faptul îmbucurător constatat în urma formularului sunt procentele care depăşesc în medie 70% în ceea ce priveşte cunoaşterea modalităţilor de transmitere a bolilor, tratamentul, frecvenţa acestora, dar şi caracteristici cunoscute despre virusul HIV (afectarea sexelor, transmiterea, prevenţia şi tratarea).

Ca viitori profesionişti în domeniul sănătăţii, dorim să tragem un semnal de alarmă asupra dezinformării populaţiei cu privire la metodele de prevenţie a bolilor cu transmitere sexuală. Importanţa folosirii protecţiei reduce considerabil şansele de a intra în contact cu un microorganism ce poate produce o boală venerică.

Ca viitori farmacişti şi specialişti, alături de ceilalţi profesionişti din domeniul sănătăţii, milităm pentru informarea şi îmbunătăţirea stării de sănătate a întregii comunităţi.

Încurajăm, atât publicul larg, pacienţii, cât şi autorităţile competente, să manifeste un interes crescut asupra diagnosticării precoce şi corecte, prin efectuarea de controale periodice. De asemenea, recomandarea unei scheme de tratament adecvate din partea personalului medical specializat şi oferirea tuturor informaţiilor, detaliilor şi indicaţiilor necesare pacientului, sunt piloni importanţi în creşterea calităţii serviciilor medicale.

viewscnt