Centrul Stării de Bine, primul spaţiu fizic din România cu servicii integrate de psihoterapie, wellbeing şi dezvoltare personală, alături de Şcoala de Dezvăţare, aduc pentru prima oară în România meditaţia în realitate virtuală şi tehnologii de wellbeing digital. Serviciul de meditaţie în VR este oferit de EKA – Centrul Stării de Bine, în parteneriat cu Şcoala de Dezvăţare, două startup-uri finanţate prin programul #factory by Raiffeisen Bank.
Noul serviciu va fi oficial lansat pentru consumatori începând cu 18 noiembrie, iar până atunci cei interesaţi îl pot testa prin intermediul sesiunilor demo, gratuite, în zilele de 15 & 16 noiembrie, la Centrul EKA.
Prin intermediul serviciilor de meditaţie în VR se facilitează relaxarea profundă şi trainingul mental activ. Utilizatorii sunt transportaţi în spaţii virtuale concepute pentru a reduce stresul şi a stimula gândirea pozitivă. Pe termen lung, această experienţă ajută la echilibrarea stării mentale, dar şi la dezvoltarea abilităţilor de auto-reflecţie şi rezilienţă emoţională, esenţiale pentru creşterea personală continuă.
„Serviciul de meditaţie VR pe care îl oferim în parteneriat cu Centrul EKA reprezintă o noutate în peisajul wellbeing-ului digital din România. Combinăm tehnologia de realitate virtuală cu practici validate de meditaţie şi fitness mental, oferind utilizatorilor o experienţă imersivă şi personalizată. Prin sesiuni de meditaţie ghidată în medii virtuale captivante, chiar şi cei mai sceptici utilizatori îşi pot îmbunătăţi concentrarea, rezilienţa emoţională şi capacitatea de gestionare a stresului. De asemenea, prin scenarii simulate, pot dezvolta abilităţi soft precum comunicarea eficientă, leadership-ul şi gestionarea emoţiilor”, a explicat Răzvan Vâlceanu, trainer acreditat şi yoga teacher conform metodologiei Yoga Alliance, pasionat de îmbinarea tehnologiei cu educaţia holistica.
Fondator al Şcolii de Dezvăţare, Răzvan are o experienţă solidă în dezvoltarea afacerilor din domeniul aplicaţiilor software, ocupând în trecut funcţia de country manager al unei multinaţionale de tehnologie.
Studiu: Instrumentele de wellbeing în VR pot reduce nivelurile de anxietate şi stres cu până la 25% comparativ cu meditaţia tradiţională
Studiile recente evidenţiază beneficiile semnificative ale meditaţiei în realitatea virtuală, în special în reducerea stresului şi îmbunătăţirea stării de bine. Un studiu publicat în Journal of Medical Internet Research arată că instrumentele de wellbeing în VR pot reduce nivelurile de anxietate şi stres cu până la 25% comparativ cu meditaţia tradiţională. Alte cercetări sugerează că VR oferă un mediu controlat care amplifică senzaţia de prezenţă şi facilitează o relaxare profundă. În plus, cercetări de la Universitatea din Oxford sugerează că VR oferă un mediu controlat care amplifică senzaţia de prezenţă şi facilitează o relaxare profundă.
Pentru aceste servicii de meditaţii în VR şi wellbeing digital, EKA, prin spaţiul fizic din Bucureşti, alături de Şcoala de Dezvăţare, pun la dispoziţie aplicaţii recunoscute la nivel internaţional, care şi-au demonstrat eficienţa în îmbunătăţirea sănătăţii mintale. Printre aplicaţiile folosite în multe ţări ale lumii se numără TRIPP (o platformă cu ore de meditaţii, frecvenţe sonore, sunete din natură şi muzică pentru pauze de mindfulness), Healium (un instrument de fitness mental care oferă o abordare activă a meditaţiei, alimentată de electricitatea corpului, care antrenează creierul şi inima, pentru a gestiona anxietatea, concentrarea şi somnul) sau Liminal (o platformă interactivă de realitate virtuală concepută pentru a le permite oamenilor să aleagă în mod conştient modul în care ar dori să se simtă şi să performeze, din şase categorii de experienţe: calm, energie, uimire, ameliorarea durerii, concentrare şi somn).
„Serviciul nostru de meditaţie VR este un instrument de auto-conştientizare şi dezvoltare personală, nu un substitut pentru terapie sau tratament medical. Echipamentele şi platformele pe care le vom utiliza la Centrul Eka includ cele mai recente tehnologii în domeniu, asigurând o experienţă sigură şi accesibilă pentru utilizatori. Misiunea noastră este aceea de a face starea de bine mentală să devină accesibilă tuturor, chiar şi celor care preferă să rămână în spatele unor ecrane”, a adăugat Răzvan Vâlceanu, fondator Şcoala de Dezvăţare.
În parteneriat cu Şcoala de Dezvăţare, prin intermediul sesiunilor individuale sau de grup ghidate, Centrul EKA va pune la dispoziţia clienţilor spaţiul său din Bucureşti, precum şi cele mai avansate echipamente VR de pe piaţă, cu headset-uri de ultimă generaţie şi sisteme audio imersive. În plus, platformele software folosite sunt optimizate pentru a oferi o interacţiune fluidă şi intuitivă, asigurând astfel o experienţă personalizată pentru fiecare utilizator.
„Ne-am propus să dezvoltăm la EKA segmentul de inovare in tehnologii de wellbeing. Ne dorim să fim la curent cu toate inovaţiile din domeniu, aşadar am acceptat fără să stăm pe gânduri propunerea de a integra în portofoliul nostru servicii de meditaţie în VR. Pe lângă sesiunile oferite în spaţiul nostru fizic cu ajutorul lui Răzvan, ne vom îndrepta şi către segmentul corporate, aducând meditaţia în VR la birou, în spaţiile de relaxare special amenajate de companii pentru angajaţii lor”, a declarat Anca Amariei, cofondator EKA – Centrul Stării de Bine.
„Meditaţia în VR poate avea efecte şi mai evidente folosită în colaborare cu instrumentele tradiţionale de mindfulness, mental fitness şi terapie, contactul uman cu un specialist fiind în continuare extrem de important pentru ghidarea către o stare de bine”, a adăugat Matei Stănculescu, psihoterapeut şi cofondator EKA - Centrul Stării de Bine.
Sănătatea mintală prin realitate virtuală face parte din abordarea multidisciplinară şi integrată a sănătăţii în cadrul Centrului Eka, care oferă servicii pentru cei trei piloni:
- Corp – terapie prin yoga, yoga prenatală, antrenamente de respiraţie conştientă şi somatică, masaj terapeutic şi ayurvedic, terapie posturală, nutriţie funcţională.
- Minte – psihoterapie şi coaching emoţional pentru adulţi şi adolescenţi, mindfulness, focusing, mental fitness, coaching pentru performanţă.
- Relaţii – coaching de cuplu, consiliere parentală, consiliere vocaţională, constelaţii sistemice familiale.
***
Despre EKA:
EKA – Centrul Stării de Bine este primul spaţiu fizic din România cu servicii integrate de psihoterapie, wellbeing si dezvoltare personală, disponibile într-un spaţiu fizic. Centrul propune abordarea integrată a sănătăţii şi stării de bine pentru indivizi, cupluri, familii, copii, angajaţi Centrul EKA abordează multidisciplinar sănătatea, prin servicii pentru cei trei piloni corp, minte şi relaţii şi are peste 20 de specialişti certificaţi în psihoeducaţie şi coaching, terapii somatice (kinetoterapie, masaj, nutriţie, ayurveda), fitness mental, constelaţii sistemice familiale, consiliere de cuplu, parentală, vocaţională şi multe altele. Pentru segmentul corporate, Eka aduce servicii de mental health, wellbeing & employee engagement, precum şi programe de creştere a performanţei pentru top management şi echipele lor.
Despre Şcoala de Dezvăţare
Şcoala de Dezvăţare este o companie care sprijină adulţii să îşi dezvolte abilităţile esenţiale pentru secolul 21, utilizând un Algoritm de Dezvăţare unic. Printr-o combinaţie de microlearning, AI şi VR, platforma oferă experienţe de învăţare personalizate, interactive şi imersive. Aceasta ajută utilizatorii să îşi depăşească limitările mentale şi să dezvolte competenţe precum inteligenţa emoţională, fitnessul mental şi adaptabilitatea. Şcoala de Dezvăţare oferă soluţii educaţionale bazate pe studii şi descoperiri din psihologie şi neuroştiinţe, ajutând oamenii să devină lifelong learners şi să adopte noi stiluri de gândire care promovează bunăstarea personală şi profesională.