Programul „Gustos şi sănătos în farfuria din spital” aduce o schimbare de gust şi valoare nutriţională meniurilor din spitalele de pediatrie

Programul „Gustos şi sănătos în farfuria din spital” aduce o schimbare de gust şi valoare nutriţională meniurilor din spitalele de pediatrie

Asociaţia Din grijă pentru copiianunţă finalizarea proiectului Gustos şi sănătos în farfuria din spital”, o iniţiativă dedicată îmbunătăţirii calităţii alimentaţiei în spitalele de pediatrie din România. Demersul este unul inovator şi subliniază importanţa alimentaţiei adecvate în procesul de vindecare. Programul demonstrează că mesele copiilor internaţi pot fi sănătoase şi delicioase, în ciuda resurselor limitate.

Primul spital din România care a beneficiat de schimbările pe care proiectul „Gustos şi sănătos în farfuria din spital” le aduce meniului oferit copiilor internaţi este Spitalul Clinic de Copii „Dr. Victor Gomoiu” din Bucureşti. În timpul celor 8 luni de implementare, o echipă formată din experţi în nutriţie, bucătari, medici pediatri şi gastroenterologi a reconfigurat liste de ingrediente, a schimbat proceduri de gătit şi a transformat modul de transportare a mâncării pe secţie. Prin toate aceste schimbări, echipa a reuşit să implementeze un nou meniu echilibrat din punct de vedere nutriţional şi adaptat nevoilor micilor pacienţi. Proiectul din Spitalul Clinic de Copii „Dr. Victor Gomoiu” este unul pilot, el urmând să fie extins şi în alte spitale de pediatrie din România, primul pe listă fiind Spitalul de Pediatrie Piteşti.

"Gustos şi Sănătos în Farfuria din Spital" este despre a răspunde unei nevoi – aceea de a hrăni corect copiii în procesul de vindecare; este despre schimbarea în bine, despre oamenii care fac alianţă în jurul acesteia şi despre sustenabilitatea asigurată prin puterea şi efortul acestei alianţe. Este un proiect "hrănit" cu grijă pentru copil şi pentru părinte, menit ca pe lângă schimbarea în farfuria din spital, să educe şi să fie sprijin pentru sănătatea copiilor”, susţine  Victoria Olteanu, preşedintele Asociaţiei ”Din grijă pentru copii”.

Pentru a reuşi implementarea unui meniu sănătos, bucătăria spitalului a fost dotată cu echipamente importante - un cuptor profesional pentru prepararea sănătoasă a felurilor de mâncare din noile meniuri, mixere şi blendere, tăvi şi ustensile. Alături de acestea, a fost implementat un sistem modern de transportare a mâncării prin tăvi termoizolante pentru ca prânzul – mâncarea principală a zilei – să fie servit cald micilor pacienţi. Acest sistem de transportare a implicat şi organizarea unui spaţiu dedicat spălării vaselor, organizat corespunzător unui circuit de spital. De asemenea, au fost organizate cursuri de gătit pentru personalul din bucătărie, au fost optimizaţi timpii de preparare şi au fost implementate ghiduri practice uşoare de urmat, pentru a ajuta întregul personal să pună în aplicare noile reţete.

Suntem mândri de spitalul nostru. Ne mândrim cu toate secţiile şi compartimentele sale, încercăm şi reuşim să le creştem performanţa şi vizibilitatea zi de zi. Spitalul a avut dintotdeauna bloc alimentar, unde s-a gătit mâncare bună, copiii internaţi şi părinţii pacienţilor primind meniuri personalizate în raport cu vârsta şi patologia lor. Proiectul "Gustos şi Sănătos în Farfuria din Spital” aduce un plus de savoare cu baze sigure gastronomice, nutriţionale şi terapeutice pentru pacienţii noştri. La finalul unui an de colaborare avem un proiect perfect asimilat, personalizat şi sustenabil care aduce bucurie şi vindecare atât micilor pacienţi cât şi părinţilor însoţitori”, declară dr. Ana Maria Daviţoiu, director medical Spitalul Clinic de Copii ”Dr. Victor Gomoiu”.

Proiectul face parte dintr-un program complex – ”Gustos şi sănătos – program de educaţie despre nutriţia clinică pediatrică”. Hrana sănătoasă, diversificată, gătită prin proceduri tehnice corecte, care să ajute la păstrarea nutrienţilor din alimentele de bază nu este un moft şi nici un detaliu sau un serviciu extra al unui spital. Mâncarea este parte din procesul de vindecare, despre asta se vorbeşte din ce în ce mai mult, iar medicina, prin evoluţia şi deschiderea din ultimii ani, arată că medicaţia face echipă excelentă cu alimentaţia. Aşa că un meniu sănătos în bucătăria unui spital este o nevoie reală şi trebuie să fie o prioritate.

Alimentaţia în spitalele de copii trebuie să fie atent planificată şi ajustată la nevoile individuale ale fiecărui pacient, pentru a susţine nu doar sănătatea fizică, ci şi bunăstarea generală. Un astfel de proiect, care aduce inovaţie în farfuria de spital, reuşeşte să acopere eficient următoarele nevoi ale unui copil internat: susţine vindecarea şi recuperarea, previne malnutriţia asociată bolii, este adaptată cerinţelor medicale şi nu în ultimul rând îmbunătăţeşte starea emoţională şi psihică a pacientului. Mâncarea nu este doar un necesar fizic, ci şi un factor de confort. O alimentaţie echilibrată şi plăcută poate ajuta la creşterea moralului copilului, reducând anxietatea şi îmbunătăţind starea de spirit în timpul internării”, susţine dr. Iulia Ţincu, medic primar gastroenterolog în cadrul Spitalului Clinic de Copii ”Dr. Victor Gomoiu”.

Proiecte ample precum "Gustos şi sănătos în farfuria din spital" sunt esenţiale pentru a transforma alimentaţia dintr-un simplu suport nutritiv din spital într-un veritabil partener în tratament. Iniţiativele nu doar că oferă mâncăruri delicioase şi atractive pentru copii, dar educă şi personalul medical şi comunitatea asupra importanţei unei nutriţii corecte”, afirmă Laura Eremia, chef şi nutriţionist, fondator al Asociaţiei Lumea Emei.

Adaptarea alimentaţiei la nevoile fiecărui mic pacient sprijină nu doar refacerea fizică, ci şi confortul emoţional, oferindu-i energia necesară pentru a lupta împotriva bolii. Astfel, o nutriţie adecvată în spital devine un pilon central în îngrijirea medicală, iar fiecare copil primeşte sprijinul necesar pentru a-şi îmbunătăţi starea de sănătate”, susţine Ema Mărgineanu, dietetician şi nutriţionist licenţiat.

Proiectul este susţinut de partenerul Lidl România.

Obiceiurile alimentare influenţează sănătatea noastră, aşa că, pentru noi, la Lidl, promovarea unei diete sănătoase este o direcţie strategică de sustenabilitate care se reflectă în modul în care acţionăm şi ne implicăm. În momente dificile pentru ei şi pentru familiile lor, copiii internaţi în spitale au nevoie ca mesele să fie atât hrănitoare, cât şi o sursă de bucurie. Am ales să sprijinim iniţiativa Gustos şi sănătos în farfuria din spital pentru că ştim că fiecare farfurie pregătită cu ingrediente hrănitoare, grijă şi gust reprezintă o contribuţie importantă la procesul lor de vindecare. Suntem încântaţi că vom susţine implementarea acestui program şi în următoarea sa etapă, în Spitalul de Pediatrie din Piteşti, astfel încât şi mai mulţi copii să primească hrană gustoasă şi nutritivă în momente atât de vulnerabile”, declară Maria Mihai, Director Comunicare si CSR Lidl Romania.

Proiectul a fost posibil cu ajutorul Asociaţiei Române de Educaţie în Alergii, Asociaţiei ”Lumea Emei” şi ASSMB. Încheierea proiectului pilot vine cu vestea continuităţii acestuia. „Gustos şi sănătos în farfuria din spital” va fi implementat de anul viitor în cadrul Spitalului de Pediatrie din Piteşti.

Pentru mai multe informaţii despre proiect, precum şi despre beneficiile alimentaţiei personalizate pentru copii, vizitaţi https://gustossisanatos.ro/despre-proiect/ şi https://gustossisanatos.ro/despre-program/.

***

Despre Asociaţia Din grijă pentru copii

Oferim grijă, suport şi sprijin şi suntem resursă de informare medicală avizată pentru părinţi. Ajutăm la crearea experienţei medicale a copiilor prin proiecte ample de renovare desfăşurate în spitale de pediatrie şi neonatologie. Ne propunem să schimbăm mentalităţi, prin organizarea de cursuri de comunicare medic-pacient, să doborâm mituri cu ajutorul evenimentelor medicale online şi offline şi să creăm punţi între medici şi părinţi. Să facem Educaţie Pentru Sănătatea Copiilor este scopul nostru! Suntem Asociaţia „Din grijă pentru copii”. Mereu alături de părinţi şi copii!

viewscnt