Rezultatele campaniei OncoFight, derulată de Federaţia Asociaţiilor Studenţilor Farmacişti din România

Rezultatele campaniei OncoFight, derulată de Federaţia Asociaţiilor Studenţilor Farmacişti din România

În anul 2020, s-au înregistrat 98.886 de cazuri noi de cancer cu un număr de 54.486 decese asociate, pe teritoriul României. Tipurile de cancer cu cea mai mare prevalenţă au fost cel pulmonar, colorectal şi mamar.

În acest context alarmant, Federaţia Asociaţiilor Studenţilor Farmacişti din România (FASFR) a organizat în perioada 13-26 noiembrie 2023 Campania Naţională OncoFight, alături de cele 7 Asociaţii Locale membre şi Asociaţia Colaboratoare din Republica Moldova, cu sprijinul Farmaciei Alphega, Farmaciei Viitorului şi Comunităţii Asociaţiilor de Pacienţi din România.

Principalul obiectiv al acestei campanii a fost informarea populaţiei cu privire la tipurile de cancer ce pot fi prevenite, metodele de tratament şi nu în ultimul rând, prezentarea modalităţilor de îmbunătăţire a calităţii vieţii prin informarea asupra factorilor de risc.

Publicul ţintă a fost diferit din punct de vedere al categoriilor sociale, al vârstei şi al educaţiei. Mesajul campaniei a ajuns la studenţi ai Facultăţilor de Farmacie şi nu numai: elevi, părinţi, bunici, pacienţi din farmacii comunitare etc.

Astfel, în urma activităţilor desfăşurate, am reuşit să ajungem la un număr de 6.740 persoane ale publicului larg în urma activităţilor desfăşurate în Asociaţiile Locale, 1.315 studenţi, 410 elevi şi liceeni, 197 voluntari.

Pentru a afla nivelul de conştientizare şi comportamentul populaţiei legat de cancer, am distribuit la nivel naţional publicului larg, cu ajutorul Asociaţiilor Locale, un formular online care a contribuit la realizarea unei statistici naţionale. Acesta s-a bazat pe răspunsurile a 348 de persoane chestionate, majoritatea fiind de sex feminin din categoria de vârstă 15-24 ani.

Rezultatele sunt majoritar pozitive şi încurajatoare. Astfel, câteva dintre concluziile sondajului sunt:

● 93,4% dintre participanţii la studiu consideră faptul că poate fi prevenit cancerul prin: dietă sănătoasă, activitate fizică regulată, utilizare de produse cu factor de protecţie solară, reducerea expunerii la poluare, vaccinare anti-HPV şi împotriva hepatitei B;
● 96,3% dintre participanţii la studiu nu consideră că toate tipurile de cancer sunt contagioase;
● 87,6% dintre participanţii la studiu au afirmat că ştiu factorii de risc pentru cancer, recunoscându-i pe cei menţionaţi în formular: tutunul, consumul de băuturi alcoolice, obezitatea, radiaţiile ultraviolete, contactul sexual neprotejat, vârsta înaintată;
● 86,2% dintre participanţii la studiu au realizat corelaţia între Testul Babeş-Papanicolau şi cancerul de col uterin;
● 49,4% dintre participanţii la studiu şi-au autoexaminat aluniţele minim o dată, până în momentul completării formularului.

Astfel, se poate aprecia faptul că un mare segment al populaţiei chestionate cunoaşte principalii factori de risc pentru cancer şi că există anumite tipuri ce pot fi prevenite.

Rezultatele îngrijorătoare s-au obţinut însă în ceea ce priveşte una dintre metodele de prevenţie a cancerului, şi anume testele de screening. Doar 49,4% dintre participanţi şi-au autoexaminat aluniţele şi un procent mult mai mic, de 22,7%, au realizat un test de screening, printre care au fost enumerate: Testul Babeş-Papanicolau, colposcopia, CT, RMN şi colonoscopie.

Ca viitori profesionişti în domeniul sănătăţii, dorim să tragem un semnal de alarmă asupra dezinformării populaţiei cu privire la metodele de prevenţie a cancerului. Atunci când este identificat din timp, cancerul are mai multe şanse să răspundă la un tratament eficient şi poate avea ca rezultat o probabilitate mai mare de supravieţuire, o morbiditate mai mică şi un tratament mai puţin costisitor.

Screeningul are ca scop identificarea persoanelor cu anomalii sugestive ale unui cancer specific, care nu au dezvoltat niciun simptom şi le trimit imediat pentru diagnostic şi tratament. Astfel de teste de screening sunt următoarele: mamografia, în cazul cancerului de sân, colonoscopia, în cazul cancerului colorectal, examenul citologic vaginal (testul Babeş-Papanicolau) şi testarea HPV, colposcopia, în cazul cancerului de col uterin.

Ca viitori farmacişti şi specialişti, alături de ceilalţi profesionişti din domeniul sănătăţii, milităm pentru informarea şi îmbunătăţirea stării de sănătate a întregii comunităţi.

Încurajăm, atât publicul larg, pacienţii, cât şi autorităţile competente, să manifeste un interes crescut asupra diagnosticării precoce şi corecte, prin efectuarea de controale periodice. De asemenea, recomandarea unei scheme de tratament adecvate din partea personalului medical specializat şi oferirea tuturor informaţiilor, detaliilor şi indicaţiilor necesare pacientului, sunt piloni importanţi în creşterea calităţii serviciilor medicale.

viewscnt