Aproximativ 500.000 de femei suferă de endometrioză ȋn România. Boala afectează o femeie din 10 şi creşte riscul de infertilitate. Endometrioza a devenit o problemă critică de sănătate publică, ȋn contexul scăderii natalităţii şi ȋmbătrânirii populaţiei.
Pentru prima dată, România a găzduit al VII-lea Congres European de Endometrioză (EEC 2024), desfăşurat în perioada 6-8 iunie, ȋn Bucureşti, la iniţiativa Profesorului Dr. Elvira Brătilă, fondator şi coordonator al ENDOMEDICARE Academy, Preşedinte al Societăţii Est-Europene de Endometrioză şi Infertilitate. Manifestarea ştiinţifică a reunit 91 de reputaţi specialişti ȋn diagnosticul şi tratamentul endometriozei, din peste 30 de ţări ale lumii. Peste 600 de participanţi au fost prezenţi ȋn cadrul acestui eveniment de amploare, organizat sub egida European Endometriosis League.
Ȋn orizontul inovaţiei şi noilor cercetări ȋn domeniul endometriozei, al VII-lea Congres European de Endometrioză a adus ȋn prim plan cele mai noi tendinţe şi inovaţii ȋn diagnosticul şi tratamentul endometriozei, având ca obiectiv consensul experţilor ȋn această patologie care necesită supraspecializare, ca sinteză a dezbaterilor şi cercetărilor recente ȋn domeniile emergente patologiei moleculare, geneticii, chirurgiei robotice, imagisticii şi inteligenţei artificiale.
„Ne-am propus ca acest Congres European de Endometrioză, organizat pentru prima oară ȋn România, să fie un accelerator de inovaţie şi cunoaştere a acestei patologii complexe. Pentru ţara noastră, primul congres de o asemenea anvergură este o oportunitate deosebită ȋn formarea specialiştilor, ȋntr-un domeniu prin excelenţă ultraspecializat. Pentru medicii din România, congresul a constituit un adevărat reper, pentru că o manifestare de acest nivel ştiinţific oferă posibilitatea de a afla mai multe informaţii valoroase, pe care pot să le pună ȋn practică, printr-o viziune centrată pe necesităţile terapeutice ale pacientelor.“, a declarat Prof. Dr. Elvira Brătilă, Preşedinte al celei de a VII-a ediţii a Congresului European de Endometrioză (EEC 2024).
Deschiderea lucrărilor Congresului s-a realizat prin patru demonstraţii live de intervenţii complexe asupra unor cazuri de endometrioză profundă, trei dintre ele realizate în cadrul Spitalului Memorial Băneasa. Intervenţiile chirurgicale, la care au asistat cei peste 600 de participanţi la eveniment, au fost realizate de către Prof. Dr. Elvira Brătilă (România), Prof. Horace Roman (Franţa), Dr. Shaheen Khazali (Marea Britanie) şi Dr. Hélder Ferreira (Portugalia).
În cadrul ENDOMEDICARE Academy-Centrul de Excelenţă ȋn diagnosticul şi tratamentul endometriozei, centru certificat la cel mai înalt nivel european de expertiză-EuroEndoCert-au fost tratate până în prezent peste 1.500 de paciente din România şi din întreaga lume. Echipa multidisciplinară a centrului, sub coordonarea Profesorului Dr. Elvira Brătilă, realizează intervenţii chirurgicale complexe prin tehnici chirurgicale minim invazive (laparoscopic sau robotic), care asigură un grad ridicat de reuşită a operaţiilor, reducerea disconfortului pacientelor şi recuperarea rapidă a acestora.
Tendinţa medicinei personalizate ȋntr-o patologie complexă de tipul endometriozei este subiacentă necesităţilor terapeutice ale pacientei care se confruntă cu boala. Congresul European de Endometrioză a prilejuit dezbaterea unor subiecte de interes pentru specialişti, de la cele mai recente cercetări ȋn domeniul geneticii, la medicina clinică, tratamente inovatoare şi noi tehnologii, aduse ȋn practica clinică şi chirurgicală, prin intermediul sesiunilor practice, demonstraţii şi Live-surgery, ȋntr-o abordare 360 de grade a pacientei care se confruntă cu afecţiunea.
„Din ce în ce mai mulţi medici au început să înţeleagă endometrioza şi standardul terapeutic prescris si recomandat de experţi. Acest lucru oferă premisele unui diagnostic corect şi tratamentului optim, la momentul oportun. Consider că este un câştig foarte mare pentru pacientele care suferă de endometrioză”, a mai precizat Prof. Dr. Elvira Brătilă, medic primar Obstetrică-Ginecologie, coordonator al ENDOMEDICARE Academy, ȋn cadrul Spitalului Memorial Băneasa.
Endometrioza este o boală cu un spectru de simptome variat – de la dureri cronice în zona pelvisului şi tulburări gastro-intestinale, la probleme urinare şi neurologice, fapt care face ca, în numeroase cazuri, femeile care suferă de această boală să se adreseze medicilor din alte specialităţi decât ginecologia. Din acest motiv, diagnosticul poate ȋntârzia, ȋn medie, 5-7 ani. Cu cât boala este depistată mai târziu sau tratată incorect, pacientele riscă intervenţii chirurgicale incomplete sau repetate. Acest fapt reduce, ȋn timp, şansa de a avea copii. În medie, între 30 şi 50% dintre femeile diagnosticate cu endometrioză suferă de infertilitate.
De la 1 iunie 2023, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a anunţat implementarea Programului Naţional de Endometrioză, care asigură accesul pacientelor cu endometrioză profundă intestinală la intervenţii chirurgicale minim invazive, abordate multidisciplinar. Prin intermediul programului, care a intrat în vigoare de la 1 Ianuarie 2024, pacientele cu forme complexe de endometrioză intestinală beneficiază de procedura de decont parţial al costului intervenţiei.
-----------------------
Grupul Memorial Healthcare, liderul calităţii medicale în Turcia, care oferă anual servicii medicale pacienţilor din peste 167 de ţări, aduce experienţa sa de peste 20 de ani şi în România. Spitalul Memorial Băneasa este cel de-al 12-lea al reţelei şi primul din afara Turciei. Spitalul distinge prin echipamente de imagistică de înaltă performanţă (Robot da Vinci Xi, RMN 3 Tesla, tomografie computerizată, raze X şi mamograf, Sistem de neuronavigaţie Brainlab) şi servicii medicale integrate. Prin intermediul Spitalului Memorial Băneasa pacienţii au acces la peste 150 de medici şi peste 23 de specialităţi medicale. În plus, pe viitor Grupul Memorial Healthcare are în plan să dezvolte pe piaţa locală sub principiile şi standardele calităţii internaţionale.