Pentru al doilea an consecutiv Asociaţia SAMAS împreună cu ASSMB celebrează anul acesta Săptămâna Mondială a Alăptării (1-7 august) prin artă dedicată alăptării adusă în spaţiul unde mesajul are cel mai mare impact: la maternitate. Pe 3 august la Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie “Prof. Dr. Panait Sîrbu”, una dintre maternităţile istorice ale Bucureştiului, a avut loc inaugurarea oficială a unei picturi murale pe tema alăptării, care susţine mesajul WABA (World Alliance for Breastfeeding Action) de anul acesta: Împreună putem face că alăptarea şi locul de muncă să funcţioneze împreună! (Let’s make breastfeeding and work, work!)
Anul acesta WABA ne arată că peste jumătate de miliard de femei care lucrează nu beneficiază de protecţie maternală în legile naţionale. Doar 20% dintre ţări cer angajatorilor să ofere angajaţilor pauze plătite pentru alăptare şi spatii speciale unde sa poata alapta sau mulge lapte pentru bebelusi.
In aceste conditii, mai puţin de jumătate dintre bebeluşii din întreaga lume de până în 6 luni sunt alăptaţi exclusiv. Mesajul WABA de anul acesta pune deci reflectorul pe locul de muncă unde este posibil să promovăm şi să susţinem alăptarea prin politici publice inteligente care să permită angajatelor să rămână în câmpul muncii în timp de alăptează. Din fericire, în România avem legislaţie acoperitoare pentru alăptarea la locul de muncă însă, ca întotdeauna, mai avem de lucrat la aplicare. Asociaţia SAMAS stă la dispoziţia oricărui angajator care doreşte să îşi ajute angajatele să continue hrănirea bebeluşului cu lapte matern şi după revenirea la locul de muncă.
Alaptarea, această conexiune supremă a mamei cu bebeluşului ei, este tradusă in limbajul universal al artei cu ajutorul Asociatiei SAMAS. Pictura murala de artă urbana, Simfonia Florilor, este realizată de artiştii Fâs Fâs Art, după o fotografie făcută de fotograful Eugen Alesiuc, şi împodobeşte un perete de peste 20mp, vizibil pentru toţi cei care trec pragul Spitalului Clinic de Obstetrică-Ginecologie “Prof. Dr. Panait Sîrbu”, maternitate ce deserveşte mamele din Bucureşti şi nu numai de 66 de ani.
Astfel, asociatia SAMAS si ASSMB continua seria muralelor de arta moderna pentru promovarea alaptarii inceputa in 2022 la maternitatea Spitalului Clinic de Obstetrica si Ginecologie Filantropia.
Gravide, lăuze, viitori şi proaspăt deveniţi taţi, precum şi bunici şi cadre medicale se vor bucura de această manifestare de artă urbană, ce aduce tuturor aminte că alăptarea este cel mai frumos şi firesc mod de a hrăni un bebeluş, şi că mamele au nevoie mai mult ca oricând de susţinerea noastră, a tuturor – cadre medicale, parteneri, angajatori, societate – pentru a le oferi copiilor lor acest drept natural, cu efecte protective pentru întreaga viaţă.
Încurajăm mamele să alăpteze, instruim cadrele medicale, ca să sprijine activ alăptarea şi comunicăm mesaje de normalizare a alăptării pentru societatea românească încă din momentul înfiinţării Asociaţiei SAMAS, în 2013.
“Ne bucurăm să putem continua seria de murale dedicate alăptării pentru al doilea an consecutiv. Bucuria tuturor celor care au văzut prima pictură de mari dimensiuni de la Maternitatea Filantropia ne-a încurajat să ţinem direcţia şi să punem alăptarea la loc vizibil şi de cinste acolo unde contează cel mai mult: pe peretele unde se face accesul în maternitate! Cu cât oamenii vor vedea şi auzi mai multe mesaje pro alăptare cu atât alăptarea va redeveni o normă socială. Iar rezultatele acestei abordări 360 se văd deja: rata alăptării exclusive în primele 6 luni, adică cea mai importantă perioadă, s-a triplat în ultimii 10 ani în România! declară Ana Măiţă, purtător de cuvânt al Asociaţiei SAMAS şi consilier pentru drepturile mamelor.
„Pentru al doilea an consecutiv, ASSMB a acceptat cu bucurie să se implice în proiectul Asociaţiei SAMAS prin care continuăm să promovăm alăptarea la sân şi naşterea naturală, două cauze pe care le-am susţinut constant de-a lungul anilor. Pictura murală pe care o inaugurăm astăzi la Spitalul Panait Sîrbu - Maternitatea Giuleşti, pentru a marca „Săptămâna Mondială a Alăptării”, vine după lucrarea de artă urbană de mari dimensiuni realizată anul trecut la Spitalul Filantropia, şi sperăm să se bucure de un succes la fel de mare. Este o modalitate originală şi creativă de a aduce sănătatea mai aproape de oameni prin intermediul artei, iar munca artiştilor implicaţi merită toată aprecierea noastră” spune Oana SIVACHE, Director general ASSMB
Alte activităţi SAMAS în Săptămâna Mondială a Alăptării
Asociaţia SAMAS organizează, cu ocazia Săptămânii Mondiale a Alăptării mai multe evenimente alături de educatorii perinatali din ţară.
Pe 1 august la Timişoara a avut loc un eveniment unde s-a discutat despre Alaptare şi carieră: sfaturi practice pentru mămici. Sâmbătă pe 5 august la Piteşti se va discuta în cadrul evenimentului SAMAS despre menţinerea lactaţiei când mama pleacă la serviciu. Luni 7 august pregătim o întâlnire pentru cadrele medicale în care povestim despre provocările alăptării atunci te întorci la locul de muncă, mergi la facultate, pleci des în deplasări.
Despre Asociaţia SAMAS
Asociaţia SAMAS este o organizaţie nonguvernamentală care activează în domeniul educaţiei pentru sănătate şi prevenţiei şi care dezvoltă programe de formare pentru profesionişti din domeniul sănătăţii şi cel educaţional, pentru ca aceştia să poată ajuta, la rândul lor, părinţii să ia cele mai bune decizii pentru sănătatea copiilor. Pe lângă proiectul Cutia Bebeluşului, Asociaţia SAMAS a mai creat 2 programe cu impact naţional: Educaţie Perinatală pentru părinţi în primele 1,000 de zile ale copiilor şi Sănătos de mic.
Programul de Educaţie Perinatală a dezvoltat o comunitate de 1.400 de specialişti (moaşe, medici, asistenţi medicali şi comunitari), care oferă informaţii despre nutriţia şi îngrijirea corectă a bebeluşilor viitorilor părinţi şi părinţilor începători din întreaga ţară, în comunităţi, maternităţi, online sau la centrele SAMAS.
31.284 de mame (o treime dintre acestea aflate în situaţii dificile de viaţă) au beneficiat de cursurile şi informaţiile furnizate de SAMAS din 2013 până în prezent.
Sănătos de mic, iniţiat în 2017, este un program de educaţie nutriţională în grădiniţe, menit să reducă riscul de obezitate infantilă şi să creeze bune obiceiuri alimentare din primii ani de viaţă. Programul a fost deja implementat în 296 de grădiniţe din ţară, iar 623 cadre didactice şi medicale din grădiniţe au urmat cursuri de formare, iar părinţii au participat la 153 de ateliere de gătit sănătos şi la 13 conferinţe pe teme de nutriţie şi stil sănătos de viaţă. În total 44.400 de preşcolari si 66.600 de părinţi au beneficiat de activităţile proiectului.
Alte realizări ale Asociaţiei SAMAS:
Difuzarea pe toate canalele TV şi radio, în fiecare zi, începând din 2016, a mesajului de sănătate publică, introdus de SAMAS – “Hrănirea exclusivă la sân a copilului în primele şase luni este esenţială pentru o viaţă sănătoasă“;
300 de mame din comunităţi defavorizate au primit până în prezent CUTIA Bebeluşului împreună cu informaţiile necesare pentru alăptare şi îngrijirea copilului. Proiectul CUTIA Bebeluşului a primit premiul pentru cel mai bun proiect de implicare socială la Gala CONAF din 2019.
Asociaţia SAMAS a fost înfiinţată datorită extinderii şi dezvoltării Programului SAMAS, iniţiat de către Fundaţia Crucea Albă, Fundaţia Nutricia şi Crucea Roşie – Filiala Sector 6, susţinut de Danone Ecosystem.